Kim Jong-un'dan acı itiraf: Yüz binlerce kişinin öldüğü kitlesel açlık tekrarlanabilir

"Önümüzde birçok zorluk ve engel var"

Kim Jong-un, 2011'de ölen babası Kim Jong-İl'in yerine geçmişti (Reuters)

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, koronavirüs salgınının yol açtığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle ülkenin içinde bulunduğu zor durumu 1990'larda yaşanan kitlesel kıtlığa benzetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kim daha önceki açıklamalarında da pandeminin yanı sıra ABD liderliğinde uygulanan yaptırımlar ve doğa felaketleri nedeniyle ülkenin zor durumda olduğunu belirtmişti.

Ancak Kuzey Kore lideri ilk defa kamuoyu önünde ülkenin durumunu 1990'larda milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden olan kıtlığa benzetti.

1994'ten 1998'e kadar süren kitlesel açlıkta yaşamını kaybedenlerin sayısı tam olarak bilinmese de, Batılı kaynaklar 3 milyona yakın insanın yaşamını yitirmiş olabileceğini öne sürüyor.

Ülkedeki kıtlık ve ekonomik krizin kaynakların yanlış yönetimi, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla yaşanan finansal destek kaybı gibi nedenlerden kaynaklandığı düşünülüyor.

Ülkede yetkililer herhangi bir kitlesel kıtlık ya da insani kriz başlangıcına dair uyarıda bulunmasa bile liderin kurduğu paralellik Kuzey Kore'nin bulunduğu durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor.

9 yıllık liderliğinin en çalkantılı dönemlerinden geçen Kim, "Önümüzde birçok zorluk ve engel var" dedi.

Kim, Kore İşçi Partisi'nde (WPK) Merkez Komite'den işçi grupların faaliyetlerinden sorumlu hücre sekreterlerine kadar birçok kişiyle irtibata geçerek "Halkımızı bu zor durumdan biraz da olsa kurtarabilmeleri için bir ‘zorlu yürüyüşe' daha çıkmalarını istedim" dedi.  

Liderin konuşmasında yer verdiği "zorlu yürüyüş" ifadesi, Kuzey Koreli yetkililerin kıtlık döneminde kullandığı, haklın uluslararası yardımlarla hayatını sürdürmek zorunda kaldığı büyük kriz ve sefalete bir gönderme olarak değerlendirildi.



Independent Türkçe, Guardian, AP

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU