Pamela Anderson'dan Assange’a destek yazısı: Bu adalete tecavüzdür

Anderson, bir tecavüz ve cinsel istismar mağduru olarak Assange’ın masumiyetine inandığını bir kez daha vurguladı

Assange, 2010'da beraber olduğu iki kadının "prezervatifsiz cinsel ilişkiye girme" iddiasıyla yargılanıyor. Kadınların rıza dışı ilişkiye zorlanma iddiası yok. Ancak İsveç yasalarında "kondomsuz ilişki" şikayet halinde tecavüz suçu kapsamında değerlendiriliyor. Anderson yazısında bunun bir itibarsızlaştırma kampanyası olduğunu belirterek Assange'ın tecavüzcü olarak damgalanmasına itiraz ediyor  / Fotoğraf: The Independent 

Pamela Anderson kendi web sitesinde yayımladığı duygusal yazıda 2010'dan bu yana süren tecavüz suçlamaları nedeniyle İsveçli savcıların tutuklama istemiyle karşı karşıya olan Wikileaks kurucusu Julian Assange’ı savundu.

Oyuncu bu ay başında hapishanede “ifade özgürlüğü” yazılı bir battaniyeye sarılı halde ziyaret ettiği Assange için “masum biri” ifadesini kullanmış ve desteğini dile getirmişti.

Yazısında, “Sizinle tecavüze ve cinsel istismara uğramış biri olarak, erkeklerin ne kadar zalim olabileceğini ve bunun kadınların ruhunda nasıl yaralar açabildiğini bilen bir kadın olarak konuşuyorum” ifadelerine yer veren Anderson yaşadığı acıyı hiçbir zaman unutmadığını ve ona kötülük edenlerin yüzlerinin hala rüyalarına girdiğini anlattı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oyuncu, okurlarını “yanlış suçlamaların tehlikeli gücü” konusunda uyardıktan sonra, Assange’ın sağlığının bu suçlamalardan dolayı kötüye gittiğini belirtti.

Devam eden İsveç soruşturmasını “grotesk” diye tanımlayan Anderson, “Bu tecavüz için adalet aramak değil. Bu adalete tecavüz” vurgusunda bulundu.

Anderson, resmi belgeleri sızdırmanın yanı sıra özel hayat, güvenlik ve milli güvenlik konuları üzerine de “etik bir tartışma” yürütülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Öte yandan, Kadına Şiddeti Durdur Koalisyonu’ndan (End Violence Against Women) Sarah Green, Assange’ı kurban gibi gösterenleri eleştirdi.

Green The Guardian’a yaptığı açıklamada, “O her zaman kült kahraman statüsünün ekmeğini yedi. Bunu, kendini bir kurban ve çok haklıymış gibi göstererek yaptı. Ama yine de bu bir tecavüz ve suçlandığı eylem de bu. Ve bu çok ciddi bir mesele” dedi. 
 


İsveç’te 2010’da iki kadın Assange’ı kendilerine İsveç kanunlarının cinsel saldırı saydığı fiillerde bulunmakla suçlamıştı. Assange iddiaları reddetmiş ve iki kadınla ilişkisinin tamamının rızaya dayalı gerçekleştiğini söylemişti.

Dava zaman aşımına uğrayarak 2015’te düşmüştü.

Bu ay başında İsviçreli hakimler 2017’de rafa kaldırdıkları davayı yeniden açacaklarını belirtti. İsviçre’ye teslim edilmemek için Londra’daki Ekvador Büyükelçiliğine sığınan Assange’ın mülteci statüsü 7 yılın ardından Ekvador tarafından geçen Nisan ayında geri alınmıştı. Ardından İngiltere, Assange’ı bir yıllık hapis cezasına çarptırmıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/women

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU