AYM'den Osman Kavala'ya ret: Tutuklamada hak ihlali yok

Osman Kavala'nın 1,5 yıldır süren tutukluluğu nedeniyle AYM'ye yaptığı "hak ihlali" başvurusu reddedildi

Osman Kavala'nın hukuksuz olduğu öne sürülen uzun tutukluluk süresine karşı yaptığı bireysel başvuru AYM tarafından reddedildi  / Fotoğraf: AA


Anayasa Mahkemesi (AYM), Gezi eylemlerinin organizatörü olduğu iddiasıyla 24 Haziran’da hakim karşısına çıkacak işadamı Osman Kavala’nın “haksız tutukluluk” gerekçesiyle yaptığı bireysel başvuruyu oy çokluğuyla reddetti. AYM Raportörü, Kavala'nın başvurusu için "hak ihlali" tespiti yapmış, ihlalin giderilmesi yönünde rapor düzenlemişti. AYM bu raporu dikkate almadı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Osman Kavala 15 Temmuz darbe girişimi ve Gezi eylemleri nedeniyle hakkında açılan soruşturma doğrultusunda 1 Kasım 2017 tarihinde tutuklanmıştı. Kavala, tutuklu olarak soruşturulurken "tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluk incelemelerinin hakim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" iddialarıyla ilgili Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu.

İlk duruşması yapılacak Gezi Parkı eylemleri davasının 657 sayfalık iddianamesinde 16 şüpheliye "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs, darbeye teşebbüs, mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması, ibadethane ve mezarlıklara zarar verme, ateşli silahlar kanuna muhalefet, nitelikli yağma ve nitelikli yaralama” gibi 10 ayrı suçlama yöneltilmişti.

Sanıklar arasında işadamı Osman Kavala, oyuncu Mehmet Ali Alabora ile eşi Ayşe Pınar Alabora, gazeteci-yazar Can Dündar, Ali Hakan Altınay, İstanbul Mimarlar Odası yöneticisi Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, İnanç Emekçi de bulunuyor.

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU