NASA ünlü göktaşı Bennu'ya son kez yakından bakacak

OSIRIS-REx'ten 2019'da gelen bulgular, Dünya'da yaşamın kökenine dair "beklenmedik" ipuçları sunmuştu

1999'da tespit edilen göktaşının 2100 senesi içinde Güneş Sistemi'nin içine gireceği öngörülüyor (NASA)

NASA'nın uzay aracı OSIRIS-REx, birkaç yıldır arkadaşlık ettiği Bennu isimli göktaşına son bir kez daha yaklaşacak.

2016'da fırlatılan ve göktaşından kayaç örneği almakla görevlendirilen uzay aracı, Bennu'ya yaklaşacağı son uçuşunu 7 Nisan'da gerçekleştirecek.

Uzay aracı, 20 Ekim 2020'de kısa süreliğine göktaşına inmiş ve yaklaşık 56 gramlık örnek toplamayı başarmıştı. Şu anda uzay aracının içinde güvenle bekleyen numune, 2023'te Dünya'ya ulaşacak.

OSIRIS-REx görevi, asteroide ilk olarak Aralık 2018'de ulaşmıştı. Uzay aracı o zamandan beri göktaşının yörüngesinde dönüyor.

NASA'nın açıklamasına göre uzay aracı, göktaşına yönelik son yakın geçişinde yüzeyin görüntülerini sadece 6 kilometre uzaklıktan kaydedecek.

Söz konusu görüntüler, uzay aracının Ekim 2020'de örnek topladığı sırada göktaşının yüzeyinde yarattığı tahribatı gözler önüne serecek.

OSIRIS-REx'in örnekleme cihazı, asteroidin yüzeyinde yaklaşık 48 santimetre içeri girmiş ve yüzeyi bozmuştu. Hatta örneklerin toplanmasını kolaylaştırmak için nitrojen gazı da ateşlemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzay aracı numuneyi topladıktan sonra yeniden yükselirken itici motorları da yüzeydeki malzemelerin etrafa saçılmasına neden olmuştu.

Bu nedenle OSIRIS-REx'in 7 Nisan'da çekeceği görüntüler, bilim insanlarının örnek toplama sürecinin göktaşı yüzeyini ne kadar değiştirdiğini anlamasını sağlayacak.

Uzay aracının kameraları, göktaşı kendi etrafındaki dönüşünü tamamlayana dek, yani yaklaşık 6 saat boyunca görüntü toplayacak.

OSIRIS-REx, 2019'da da göktaşına benzer bir yakın geçiş yapmıştı. Bilim insanları yeni görüntüleri, işte o yakın geçiş sırasında kaydedilenlerle karşılaştıracak. Bu karşılaştırma, örnek toplama işleminden öncesini ve sonrasını gözler önüne serecek.

OSIRIS-REx'ten 2019'da gelen bulgular, Dünya'da yaşamın kökenine dair "beklenmedik" ipuçları sunmuştu.

Söz konusu veriler göktaşı üzerinde hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan moleküllerle çok sayıda büyük kaya parçasının varlığını göstermişti.

Bu nedenle NASA, uzay aracından 2023'te gelecek numuneleri çok önemsiyor. Uzay ajansının o dönem yayımladığı açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

Osiris-Rex'le Bennu'nun incelenmesi bilim insanlarına güneş sistemimizin kökenleri, Dünya'daki su ve organik moleküllerin kaynakları ve uzayda Dünya'ya yakın bölgedeki tehlikeler ve kaynaklar hakkında daha fazla bilgi edinme imkanı sunacak.

 

Independent Türkçe, CNN International, NASA

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU