Sağlık Hizmetleri Sendikası: Komplo teorileri salgınla mücadeleye zarar veriyor

Şarkıcı Murat Kekilli’nin ‘Kovid yalanına inanmıyorum’ paylaşımına tepki gösteren Akarken, “Bu tür açıklamalar hayatlarını riske atan sağlık çalışanlarının mücadelesine zarar veriyor” dedi

Dünya genelinde koronavirüsten ölüm sayıları 3 milyona yaklaştı ancak hastalıkla ilgili komplo teorileri sona ermedi / Fotoğraf: AA

Geçtiğimiz mart ayında bir yılını dolduran koronavirüs pandemisi Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerine göre 132 milyon 499 bin kişiye bulaştı. Kayıtlara geçen verilere göre ise 2 milyon 875 bin kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Koronavirüs kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı ülkemizde de 32 bin 456 kişiye ulaştı. Virüsün yeni mutasyonlarla daha bulaşıcı hale gelmesi, alınan önlemlerin yetersiz kalması ya da uygulanmaması gibi sebeplerle vaka sayısındaki artış sürüyor.

Sağlık Hizmetleri Sendikası (SAHİM-SEN) Genel Başkanı Özlem Akarken 45 bine dayanan günlük vaka sayılarının, sağlık çalışanları üzerinde giderek artan bir baskı yarattığını ifade ederek, “Bir yıldan beri izinsiz ve insanüstü çabayla çalışan sağlık çalışanlarının enerjisi tükeniyor” dedi.

bakarken.jpg
SAHİM-SEN Genel Başkanı Özlem Akarken, yapılan kimi açıklamaların salgınla mücadeleye zarar verdiğini söyledi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

“Bilime aykırı açıklamalar salgınla mücadeleye zarar veriyor”

Son günlerde koronavirüs ile alakalı artan komplo teorilerine değinen SAHİM-SEN Genel Başkanı Özlem Akarken, “Koronavirüs pandemisi yakınlarını virüs nedeniyle kaybedenlerin acısı kadar gerçektir. Bilimsel temellere dayanmayan, akıldışı iddialar toplumun pandemi önlemlerine karşı davranışlarını olumsuz etkiliyor. Özellikle de toplum tarafından tanınan ünlü isimlerin ‘Kovid yalanına inanmıyorum’ gibi mesnetsiz iddiaları duyurması, koronavirüs üzerine ‘sosyal deney’ gerçekleştirmesi hem biz sağlık çalışanlarının emeğine hem de yitiren on binlerce hayata saygısızlık niteliği taşıyor. ‘Koronavirüse inanmıyorum, virüs hasta etmez’ demek artan vaka sayılarının üzerine yenilerinin eklenmesine davetiye çıkarmak demektir” ifadelerini kullandı.

yalan.jpg
Murat Kekilli'nin tepkiler üzerine sildiği tweet / Fotoğraf: Twitter

 

Şarkıcı Murat Kekilli, gelen tepkiler üzerine "sosyolojik bir araştırma" amacıyla attığını söylediği tweeti silerek şu paylaşımı yapmıştı:

“Aşı karşıtlığı komplo teorilerinden besleniyor”

Aşı karşıtlığı komplo teorilerinden besleniyor diyen Özlem Akarken, “Tıp bilimi ile uzaktan yakından alakası olmayan Bill Gates, Elon Musk gibi isimlerin aşı geliştirmek ve para kazanmak gibi amaçlarla koronavirüsü yaydığını anlatmak, buna inanmak, bu konuda paylaşımlar gerçekleştirmek ne yazık ki bir kesim tarafından kabul görebiliyor. Bu akıldışı açıklamaları sosyal medya mecraları engellemeli. Ünlü isimlerin bu gibi iddiaları gerçekmiş gibi anlatıyor olması kamu kurumlarını harekete geçirmeli” şeklinde konuştu.

“Salgınla mücadelenin en iyi yöntemi aşılama”

Salgınla bir yıldır mücadele ettiklerinin altını çizen Özlem Akarken, “Toplumun her bir bireyi gibi sağlık çalışanları da salgınla mücadeleden yoruldu ve ağır bedeller ödedi. Aşı, salgınla mücadelede bilinen en iyi yöntemdir. Toplumun önemli bir kısmında sağlanacak bağışıklık, hastalığı geçersiz kılacaktır” ifadelerini kullandı

Aşılama çalışmaları yeterli seviyeye gelene dek tüm toplumu önlemlere uymaya davet eden Akarken, “Hayat kurtaran sağlık sistemimiz büyük baskı altında. Bu baskıyı hep birlikte, daha dikkatli davranarak hafifletebiliriz” dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU