Avrupalı erkeklerin sperm kalitesi düşüyor, en vahim durumdaki ülke İsviçre

Daha önce de Almanya, Norveç, ve Danimarka’da çok düşük sperm oranları bulunmuştu. 2 bin 500 kişiyle yapılan araştırma İsviçreli genç erkeklerin sperm konsantrasyonlarının daha da düşük olduğunu ortaya koydu

Fotoğraf: The Independent

İsviçreli erkeklerin sperm sayılarının Avrupa’nın en kötüleri arasında olduğunu ortaya koyan yeni bir araştırma yayımlandı.

Bilim insanları ilk kez İsviçreli erkeklerin sperm kalitesini inceleyen ülke genelinde bir araştırma yürüttü. Bulgular, İsviçreli erkeklerin yalnızca yüzde 38’inin sperm kalitesinin ortalamanın üzerinde olduğunu gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dünya Sağlık Örgütü’nün belirlediği alt sınıra göre, katılımcıların yüzde 17’sinin çocuk sahibi olma şansı düşük. Bu kişiler mililitre başına 15 milyondan az sperm konsantrasyonuna sahip.

Genç Avrupalı erkekler için ortalama sperm konsantrasyonu mililitre başına 41-67 milyon civarında. Andrology adlı bilimsel yayında yer alan araştırmaya göre, İsviçreli erkeklerin mililitre başına ortalama 47 milyon sperm konsantrasyonu bulunuyor.

Araştırma ekibinde yer alan Cenevre Üniversitesi’nden Profesör Serge Nef, “Bir erkek mililitre başına 40 milyondan az sperm konsantrasyonuna sahipse, bu sayıda önemli ölçüde artış görülebilmesi için zamana ihtiyaç olduğunu anlamalı” dedi.

 

 

Bilim insanları sperm kalitesini; sperm konsantrasyonunu (mililitre başına düşen sperm sayısı), yayılma kabiliyetlerini ve şekillerini baz alarak belirliyor.  

Araştırma kapsamında da, İsviçre’nin her bölgesinden 18-22 yaşlarındaki 2 bin 500 erkeğin sperm kalitesi incelendi. Annelerinin gebelikleri ve ardından doğumları ülke içinde olan kişiler tercih edildi. Katılımcılar sağlıkları, yaşam tarzları, beslenme şekilleri ve eğitim seviyelerine ilişkin soruları cevaplandırdı. Katılımcıların ebeveynlerine de benzer sorular yöneltildi.

Araştırmanın ortak yazarlarından androlog Dr. Alfred Senn, tek bir sperm analizinin bir insanın doğurganlığı üzerinde “tamamen belirleyici” olmadığını söyledi. Öte yandan Dr. Senn, “İsviçre’deki genç erkeklerin sperm kalitesinin kritik durumda olduğu ve gelecekteki doğurganlıklarının büyük olasılıkla etkileneceği” uyarısında bulundu.  

İsviçre’de çocuk sahibi olamayıp yardımcı üreme teknolojilerine başvuran çiftlerin sayısı 2002-2010 yıllarında 3 binden 6 bine yükseldi.

Gelişmiş ülkelerde sperm sayısı düşüyor

Daha önce yapılan benzer araştırmalar, Danimarka, Norveç ve Almanya’daki erkeklerin sperm oranlarının da düşük olduğunu ortaya çıkarmıştı.

Genel olarak sanayileşmiş ülkelerde sperm sayısında belirgin bir azalma oldu ancak bilim insanları bunun nedenini henüz bilmiyor.

The Independent’a konuşan Profesör Nef, bu durumun tarım ilaçları gibi çevresel faktörlerden ya da sigara, alkol, uyuşturucu kullanmak veya fazla kilolu olmak gibi yaşam tarzı faktörlerinden kaynaklanmış olabileceğini belirtti. Profesör Nef, “Avrupa’daki pek çok laboratuvar şu anda bunu araştırıyor” dedi.

Mevcut araştırmalar, anne karnındayken sigaraya maruz kalan erkeklerde bu durumun daha yaygın görüldüğünü gösteriyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Sezin Bala

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU