Elon Musk yeni Starship prototipinin neden patladığını açıkladı

Teknoloji milyarderi, insanları Ay ve Mars'a Starship araçlarıyla taşımak istiyor

SN11 prototipinin fırlatıldığı sırada araçtaki kamera üç motorun ateşlendiği anı kaydetti (SpaceX)

Elon Musk'ın uzay şirketi SpaceX'in, insanları Ay'a ve Mars'a taşımak için kullanmayı planladığı, yeniden kullanılabilir Starship uzay aracının yeni prototipinin geçen haftaki uçuş denemesi başarısızlıkla sonuçlandı ve uzay aracı, önceki üç modeli gibi patladı.

Öte yandan yoğun sis ve kamera arızaları, çarpıcı patlamanın nedenlerini gizledi. Şimdiyse şirketin CEO'su Musk, SN11'in son anlarında neler yaşandığına dair ayrıntıları paylaştı. Musk, pazartesi günü Twitter'da yaptığı bir paylaşımda patlamanın yakıt sızıntısı nedeniyle meydana geldiğini söyledi.

Nispeten küçük bir CH4 (metan) sızıntısı, ikinci motorda yangına yol açtı ve elektronik sistemlerin bir kısmını adeta kızarttı. Bu da aracın inişe başladığı sırada CH4'ün itici pompasında yanıcı gaz basıncının artmasına neden oldu.

 


SN11, 30 Mart'ta şirketin ABD'nin Teksas eyaletinde bulunan Starship geliştirme merkezinden fırlatılmıştı. Araç yaklaşık 10 kilometre yükselmiş ve ardından inişe geçmişti.

İşte bu esnada prototipin üzerindeki kameralarda arıza meydana geldi. İniş pistini görüntüleyen, uzaktaki kameralar da sis bulutu içinde turuncu bir parıltı yakaladı. Hemen ardından enkazı etrafa saçıldı.
 

 

SN8 ve SN9 ismi verilen önceki iki prototip, piste sert bir iniş yapmış ve yere dokunduğu anda patlamıştı. SN10 ise yere inmeyi başarmış ama birkaç dakika sonra iniş pistinde patlamıştı. SN11, yere inmeden önce patlayan ilk prototip oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan SpaceX, söz konusu roketlerin gelecekteki uçuş denemelerine iyimser yaklaşıyor. Şirket, bir sonraki denemesinde SN12, SN13 VE SN14 modellerini atlayacak ve direkt SN15'i fırlatacak.

Şirket, yeni prototip SN15'i çoktan inşa etti ve yakında göklere çıkarmayı planlıyor.

 

Independent Türkçe, CNET, Space

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU