Anayasa Mahkemesi'nin gündemi, raportörün "hak ihlali" raporu verdiği Osman Kavala'nın başvurusu

AYM, Gezi eylemlerini organize ve finanse ettiği iddiasıyla ağırlaştırılmış hapsi istenen iş insanı Osman Kavala’nın “haksız tutukluluk” gerekçesiyle yaptığı bireysel başvuruyu bugün görüşüyor

Osman Kavala, hakkındaki tutuklama kararının hukuksuz olduğu, bu işlemle kişi hak ve hürriyetinin ihlal edildiği iddiasıyla Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulunmuştu / Fotoğraf: AA

AYM raportörünün raporunun geçtiğimiz hafta Genel Kurul'a ulaştığı, raporda Osman Kavala'nın bireysel başvurusu için “hak ihlali” tespiti yapıldığı, ihlalin giderilmesi yönünde rapor düzenlediği belirtiliyor.

Kavala 15 Temmuz darbe girişimi ve Gezi eylemleri nedeniyle hakkında açılan soruşturma doğrultusunda 1 Kasım 2017 tarihinde tutuklanmıştı.

Anayasa Mahkemesi dosyayı 3 Nisan 2019’da görüşmüş, dosyayı AYM Genel Kurulu’na sevk etmişti. Kurul dosyayı bugün için gündemine aldı.

Gezi davasında ilk duruşma 24 Haziran’da

657 sayfalık Gezi iddianamesinde 16 şüpheliye "Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs, darbeye teşebbüs, mala zarar verme, nitelikli mala zarar verme, tehlikeli maddelerin izinsiz olarak bulundurulması, ibadethane ve mezarlıklara zarar verme, ateşli silahlar kanuna muhalefet, nitelikli yağma ve nitelikli yaralama” gibi 10 ayrı suçlama yöneltilmişti.

Sanıklar arasında iş insanı Osman Kavala, oyuncu Mehmet Ali Alabora ile eşi Ayşe Pınar Alabora, Can Dündar, Ali Hakan Altınay, İstanbul Mimarlar Odası yöneticisi Ayşe Mücella Yapıcı, Çiğdem Mater Utku, Gökçe Yılmaz, Handan Meltem Arıkan, İnanç Emekçi de bulunuyor. İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması 24 Haziran günü görülecek.

 

Independent Türkçe / Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU