ABD Kongresinde Türk-Amerikan ilişkileri masaya yatırıldı

Kongredeki paneli Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı düzenlendi, etkinlikte öne çıkan konu Türkiye'nin Rusya'dan almaya hazırlandığı S-400 hava savunma sistemi oldu

Fotoğraf: Twitter @iletisim

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ABD Kongresinde "Türk-Amerikan İlişkileri: Ortak Köken, Yeni Vizyon" başlıklı bir panel düzenledi.

Panele, Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran, Altınbaş Üniversitesi Rektörü ve Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan ve CNN Türk Genel Müdürü Bora Bayraktar konuşmacı olarak katıldı. 

Panelin moderatörlüğünü ise Georgetown Üniversitesi Avrasya, Rusya ve Doğu Avrupa Çalışmaları Merkezi Direktörü Brenda Shaffer yaptı.

"S-400 kararı stratejik bir rota değişikliği anlamına gelmiyor"

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran ikili ilişkilerdeki en önemli güncel soruna olan S-400 hava savunma sistemiyle ilgili konuştu. 

"Türkiye'nin S-400 sistemini edinme kararı bir seçenek değil gereklilikti. Ayrıca S-400 sistemi Türkiye'nin ilk değil, son tercihiydi. ABD ile on yılı aşkın süredir (Patriot konusunda) maalesef sonuç alamadığımız görüşmeler yaptık ancak satışlar engellendi. S-400 kararımız elbette stratejik bir rota değişikliği anlamına da gelmemektedir. Türkiye hiçbir zaman NATO'ya alternatif bir seçenek arayışına girmemiştir. NATO üyeliğimiz, savunma planlarımız ve güvenlik politikamızın merkezinde yer almaktadır."

Kıran, S-400 konusunun "ABD'nin Düşmanlarına Yaptırımla Karşı Koyma Yasası (CAATSA)" çerçevesinde tartışılmasına da şiddetle karşı olduklarını belirtti, Türkiye ile ABD'nin birbirine asla sırt çevirmediği ifade etti.

Kıran Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasında yapıcı bir diyalog olduğunu, iki liderin de Türk-Amerikan ilişkilerinin gerekliliğinin bilincinde olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı, ABD'nin Suriye'de YPG/PKK'ya verdiği desteği tamamen kesmesi gerektiğini söyledi; Fetullah Gülen'in Türkiye'ye iade edilmesi talebini ise yineledi.

Cumhurbaşkanlığı Güvenlik ve Dış Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan  da Türkiye ve ABD'nin birbiri açısından büyük önem teşkil ettiğine dikkat çekti.

Erhan, Türk-Amerikan ilişkilerinde dönemsel olarak iniş çıkışların yaşandığına işaret edip Ankara ile Washington arasındaki stratejik bağları koparmadığını belirtti. 

"Güç dönüşümü bakımından şu anda yeni bir değişimle karşı karşıyayız. Dolayısıyla Amerikalı dostlarımıza soruyorum, bunu istiyor musunuz? ABD'nin küresel iktidarının başkası ile el değiştirmesini istiyor musunuz? Ya da son 500 yılda Batı hegemonyasının yerini Batılı olmayan bir hegemonyaya bırakmasını istiyor musunuz? İstemiyorsanız ikili ilişkilerimizdeki sorunları bir an önce çözmemiz ve karşılıklı saygımızı tekrar inşa etmemiz gerekiyor."

Bayraktar: Ankara-Moskova ilişkileri zorunluluktan kaynaklı

CNN Türk Genel Müdürü Bayraktar ise birçok önemli ayrışmaya rağmen Türkiye ile ABD'nin hala stratejik birçok konuda benzer düşündüğünü anlattı.

Türkiye’nin birçok konuda Rusya ile de farklı pozisyonlara sahip olduğunu dile getiren Bayraktar, Türkiye'nin özellikle de Suriye'de Rusya ile iş birliği yapması gerektiğini ifade etti.

Bayraktar, Ankara ile Moskova arasındaki ilişkiye için "Türkiye'nin gözünden bakacak olursak, bu tercihler bağlayıcılıktan çok zorunluluktan kaynaklanıyor. Türkiye güvenlik ihtiyaçlarından dolayı bu seçeneklere bakıyor." yorumunu yaptı.

Etkinliğe ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Cumhuriyetçi Steve Chabot da katılarak, Türk-Amerikan ilişkilerinin geleceğine dair kısa bir konuşma yaptı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU