Boğaziçi eyleminde tutuklanan Anıl Akyüz ve Şilan Delipalta için tahliye kararı

Akyüz ve Delipalta Kadıköy’de gözaltına alındıktan sonra tutuklanmıştı

Fotoğraf: Twitter

Boğaziçi Üniversitesi'ne rektör atamasını protesto eden ve tutuklanan öğrenciler Anıl Akyüz ve Şilan Delipalta'nın tahliyesine karar verildi.

Akyüz ve Delipalta Kadıköy’deki eylemde gözaltına alınıp tutuklanmıştı.

2 Şubat'ta İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri'nin çağrısıyla Kadıköy'de düzenlenen Boğaziçi Üniversitesi eylemiyle ilgili dava, bugün İstanbul Anadolu Adliyesi 38. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmada savunmasını yapan tutuklu öğrenci Anıl Akyüz, "Öğrenciler tarafından sosyal medya bir miting çağrısı yapıldı. Ben de mitinge katılmak istedim. Ortada herhangi bir yürüyüş yokken kolluk tarafından önümüz kesildi. İhtar olmadan polis bize saldırdı. Polis kafamı kaldırıma vurarak beni gözaltına aldı. Hiçbir suç unsuru yoktu elimde, üzerimde. İki aydır tutukluyum. Keyfi ve siyasi şekilde tutuklandım. Tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Ev hapsindeki öğrenci Aslı Altınok ise "Mustafa Varank yerli ve milli elektronik kelepçeyi ürettiğimiz ve 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren kadına şiddet faillerini karşı kullanılacağını söylemişti. Ama 2021'in başından beri 100'den fazla elektronik kelepçe uygulaması oldu ve bunlar bize gösterdi ki, dertleri şiddet faillerini değil muhalifleri durdurmak" diye konuştu.

Hakkında ev hapsi kararı olan Baran Doğan da, “İşkenceye maruz kaldık, maskelerimiz yırtılmış, havasız bir şekilde otobüste bekletildik. Karakolda bizi beklettikleri yerde insan dışkısı vardı" ifadelerini kullandı.

Karakoldaki kötü şartları anlatan Göksu Uyar, "Herhangi bir toplulukla buluşmadan 6 polis tarafından yakalandım, yere yatırdılar. Polis otosunun içinde küfür, darp, hakaret ve ters kelepçeye maruz kaldık. Yaklaşık 14 saat polis otosunun içinde bekletildik. Gayrettepe karakoluna götürüldüğümüzde ise insan ve kedi dışkılarının olduğu bir nezarette tutulduk" dedi.

Mahkeme, 2 aydır cezaevinde tutulan Anıl Akyüz ve Şilan Delipalta'nın tahliyesine karar verdi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU