Danıştay, yönetmelikle yapılan 'güvenlik soruşturması'nı hukuksuz buldu

Danıştay, yasal düzenlemeye dayanılmadan sadece yönetmelikle yapılan "güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının" hukuka aykırı olduğuna hükmetti

Danıştay, yasal düzenlemeye dayanılmadan, sadece yönetmelikle yapılan “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının” hukuka aykırı olduğuna hükmetti / Fotoğraf: AA

Danıştay, TBMM’nin de gündeminde bulunan ‘Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması’ konusunda önemli bir karara imza attı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Danıştay yasal düzenlemeye dayanılmadan, sadece yönetmelikle yapılan “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının” hukuka aykırı olduğuna hükmetti. Kararda, güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılmasının ‘özel hayatın gizliliği’ ilkesi kapsamında bulunduğu, ‘uygulamanın sınırlarını, usul ve esaslarını’ gösteren bir yasal dayanağın şart olduğu ifade edildi.

Dava dosyasına göre, R.E.A., 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Kara Harp Okulu’nda öğrenciydi. Darbe girişiminin ardından Kara Harp Okulu kapatıldı. Kendisinin de içinde bulunduğu 690 kişilik Harp Okulu Taburu hakkında takipsizlik kararı verildi.

PTT’de işe giremedi

Hürriyet'ten Hasan Mesut Benli'nin haberine göre, R.E.A. daha sonra başka bir üniversitenin işletme bölümünü bitirdi ve PTT’nin 2018 yılında açtığı sınavı kazandı. Ancak hakkındaki ‘Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması’nın olumsuz geldiği gerekçesiyle işe başlatılmadı.

R.E.A. işe başlatılmamasına gerekçe gösterilen yönetmelikteki “Güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonucunda sakınca bulunmamış olmak” ibaresinin yürürlüğünün durdurulması ve iptali talebiyle Danıştay’a dava açtı.

Danıştay başvuruyu haklı bulurken avukat Fatih Tahancı kararla ilgili olarak, “Bu kararın gösterdiği, PTT, kanuni bir düzenleme yapılmadığı sürece işe alacağı personele hiçbir şekilde güvenlik soruşturması, arşiv araştırması yapamaz” dedi.

TBMM’de yeniden görüşülecek

Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi'nin Genel Kuruldaki görüşmelerinde, teklifin maddelerine geçilmesi yönündeki oylama muhalefet partilerinin oyları ile reddedilmişti.

AK Parti ve MHP’nin itirazı üzerine TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlık Divanı’nı topladı ve oylamanın yeniden yapılmasına karar verdi. Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu Teklifi'nin maddelerine geçilmesine dair oylamanın yenilenmesine yönelik hazırlanan Başkanlık Tezkeresi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi. Tezkerenin kabul edilmesinin ardından yenilenen oylamayla, kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU