Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Donbass'ta yeni savaş başlatma girişimleri Ukrayna'yı yerle bir edebilir

Lavrov açıklamasında, Donbass'ta yeni savaş başlatma girişimlerinin Ukrayna'nın yerle bir olmasına yol açabileceğini söyledi. Kremlin Sözcüsü Peskov ise, Ukrayna sınırına askeri birlik konuşlandırılmasının kimseye tehdit oluşturmadığını söyledi

Fotoğraf: Sputnik

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna'nın güneydoğusundaki Donbass'ta yaşanan son gelişmeleri değerlendirdi.

Rus Pervıy Kanal'a demeç veren Lavrov, bu bölgede yeni savaş başlatma girişimlerinin Ukrayna'nın yerle bir olmasına yol açabileceğini söyledi.

Lavrov, "Devlet Başkanı Vladimir Putin kısa süre önce söylemişti ancak bu sözler bugün de geçerli; Donbass'ta yeni savaş başlatmaya çalışanlar Ukrayna'yı yıkıma uğratır" dedi.

Rusya'nın ABD öncülüğündeki Batı'nın Ukraynalı politikacıları Donbass'ta sıcak bir çatışma başlatmaya teşvik etmeyeceğini umduğunu kaydeden Lavrov, "Askerler, sıcak bir çatışma başlatmaya yönelik eylemlerin vereceği zararı anlıyor. Umarım ki askerler, ABD öncülüğündeki Batı tarafından kışkırtılan siyasetçiler tarafından bu yönde teşvik edilmez" ifadelerini kullandı.

Lavrov, Ukrayna parlamentosunun kabul ettiği ve Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in imzaladığı belgeler hakkında çok sayıda spekülasyon yapıldığına dikkat çekerek "Bu, gerçek siyaseti ne kadar yansıtıyor? Ayrıca bu, oy oranı düşen Zelenskiy'in ülkedeki sorunları çözme amacını ne ölçüde destekliyor? Bunlar blöf mü yoksa somut planlar mı, bilmiyorum" diye konuştu.

"Ukrayna sınırındaki askeri hareketlilik savunma amaçlı; kimseye tehdit oluşturmuyor"

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov bugün yaptığı açıklamada, Ukrayna sınırındaki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Askeri birliklerin Rusya sınırları içinde Moskova'nın uygun gördüğü şekilde hareket ettiğini ifade eden Peskov, Ukrayna sınırına birlik ve askeri araç konuşlandırmasının Moskova'nın kendi güvenliği için olduğunu, bunun başkalarına tehdit oluşturmadığını açıkladı.

Ukrayna genelkurmay başkanı bu hafta Moskova'yı iki ülkenin ortak sınırları yakınlarına yeni askeri araç ve personel konuşlandırmakla suçlamış ve Ukrayna içindeki Rus yanlısı ayrılıkçıların da ateşkesi sistematik olarak ihlal ederek gerilimi tırmandırdıklarını söylemişti.

 

Independent Türkçe, Sputnik Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU