Meclis çoğunluğu HDP’de olan Tatvan Belediyesi’nin 9 üyesi görevden uzaklaştırıldı

HDP'li meclis üyeleri hakkında 11 Nisan'da soruşturma açıldığı ortaya çıktı

HDP'li Tatvan Belediyesi meclis üyeleri / Fotoğraf: Twitter

31 Mart yerel seçimlerinde AK Parti’nin 295 oy farkı ile kazandığı Tatvan Belediyesi’nde, HDP 14, AK Parti ise 11 belediye meclis üyesi çıkardı.

Mecliste çoğunluğun HDP’de olduğu ilçede dün haklarında soruşturma olduğu gerekçesiyle 14 HDP’li belediye meclis üyesinden 9’u görevden uzaklaştırıldı. 

Diyar Orak, Serap Çakmak Genç, Suat Yetişkin, Ahmet Sağnıç, İsa Taş, Şükrü Aydemir, Nedim Türemiş, Çetin Yılmaz ve Selami Karahan meclis üyeliğinden uzaklaştırılan isimler.

 

690x390cc-v-21-05-2019-tatvan-meclis-uyesi.jpg
Tatvan Belediyesi / Fotoğraf: MA

 

“Seçimlerden 11 gün sonra aynı gün tüm meclis üyeleri hakkında dava açılmış”

Belediye meclis üyesi ve grup sözcüsü avukat Diyar Orak, Independent Türkçe’ye yaptığı açıklamada, polisin telefonla arayarak, İçişleri Bakanlığı'nın bir kararının tebliğ edileceğini söylediğini, meclis üyesi arkadaşlarıyla karakola gittiklerinde görevden uzaklaştırma kararı ile karşılaştıklarını söyledi.

Hiçbir üyenin savcılık soruşturmasından haberdar olmadığını söyleyen Orak, “Böylelikle bunu da öğrenmiş olduk. İşin içinde farklı durumlar da söz konusu. Bizimle ilgili soruşturmaların tamamı 11 Nisan’da açılmış. Yani seçimden 11 gün sonra aynı gün tüm arkadaşlarımız hakkında soruşturma açılıyor” dedi.

Bitlis Valiliği’nin 17 Nisan’da İçişleri Bakanlığı’nı soruşturmadan haberdar ettiğini aktaran Orak, bakanlığın da kendilerini görevden uzaklaştırdığını belirtti.

 

cf882cb8-ff50-4b20-b60e-3716d6effc55.jpg
Avukat Diyar Orak / Fotoğraf: Independent Türkçe 

 

“Mazbatayı almadan hakkımızda dava açılmış”

Soruşturmanın “Silahlı örgüt üyeliği”nden açıldığını ve görevden alınma kararının da 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 47. maddesine göre verildiğini ifade eden Orak, devamında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Kanun maddesi şunu düzenliyor, belediye meclis üyeleri görevleri ile ilgili başlatılan soruşturmalardan dolayı görevlerinden uzaklaştırılabilirler. Böyle bir durum söz konusu ama hakkımızda açılan bu soruşturmaların hiçbirisi meclis üyesi görevimizle alakalı bir soruşturma değil. Çünkü soruşturma başladığı gün biz henüz göreve başlamadığımız gibi mazbatayı da almamıştık.”

Karara karşı hukukçu arkadaşlarıyla bir çalışma yapıp en kısa zamanda yargıya başvuracaklarını kaydeden Orak, İdare Mahkemesi’nden yürütmenin durdurulması kararı talep edeceklerini söyledi. 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU