80 milyon yıl önce yeryüzüne korku salan T-rex benzeri yeni bir dinozor türü keşfedildi

Bilim insanlarının hiç bilinmediği hayvanın dev pençeleri ve keskin işitme duyusu vardı

Fosilleşmiş kalıntılar ilk olarak La Invernada isimli bölgedeki bir kazı sırasında tesadüfen keşfedildi (Journal of Vertebrate Paleontology)  

Paleontologlar Şili ve Arjantin’in güneyindeki Patagonya'da önceden bilinmeyen bir dinozor türü keşfetti. Korkutucu hayvanın dev pençeleri, güçlü bir çenesi ve keskin işitme duyusu olduğu belirtiliyor.

Llukalkan aliocranianus ismi verilen dinozorun 80 milyon yıllık kalıntılarıın, mükemmel şekilde korunduğu ifade edildi. Llukalkan, yerel Mapuçe dilinde "korkutan" anlamına geliyor. Aliocranianus ise Latince’de "sıradışı kafatası" demek. 

Zira Bajo de la Carpa Formasyonu ismi verilen jeolojik alanda bulunan dinozor, görünüşte kısa kollara sahip bir T-rex'e benziyordu. Ancak kafatasının şekli epey farklıydı. Kafatasındaki çıkıntılar da onu diğer dinozorlardan ayırıyordu.

Abelisaurid adlı dinozor ailesine mensup olduğu belirlenen hayvanın en az 5 metre uzunluğunda, yani hemen hemen bir fil büyüklüğünde olduğu tahmin ediliyor. Bu ailede yaklaşık 20 dev yırtıcı türü olduğu biliniyor.

Dinozorun Patagonya’nın yanı sıra Afrika, Hindistan, Antarktika, Avustralya ve Güney Amerika'da dolaştığı düşünülüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Journal of Vertebrate Paleontology isimli akademik dergide yayımlanan araştırma makalesinde dinozorun en ayırt edici özelliğinin orta kulak bölgesindeki hava dolu boşluklar olduğu belirtiliyor.

Bu da Llukalkan'ın Abelisaurid ailesindeki diğer dinozorlardan daha iyi işittiği anlamına geliyor.

Arjantin'deki San Luis Ulusal Üniversitesi'nden paleontolog ve araştırmaın başyazarı Federico Gianechini, “Bu işitme yeteneği, keskin koku alma yeteneğiyle birlikte var olmalı. Bu türe bir avcı olması için büyük yetenekler bahşedilmiş” diye konuştu.

Bilim insanı aynı bölgelerde yaşayan diğer dinozorlar arasında bitki yiyen, uzun boyunlu, uzun kuyruklu titanozorlar bulunduğunu ve bunların "Llukalkan'a kesinlikle av olduğunu" söyledi.

Dinozorun benzersiz işitme mekanizması, Abelisaurid ailesinin 67 milyon yıl önce dinozorların neslinin tükenmesinden hemen önce geliştiğini gösteriyor.

Patagonya Jeoloji ve Paleontoloji Enstitüsü'nden, çalışmanın ortak yazarı Ariel Mendez bunu şöyle açıklıyor:

Bu dinozorlar hala yeni evrimsel yollar deniyordu ve tamamen yok olmadan hemen önce hızla çeşitlenmeye devam ediyordu.

 

Independent Türkçe, CNN, Inside Science

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU