BDDK "1 günlük erteleme" gerekçesini açıkladı: Döviz ihtiyacı olmadığı düşünülen ancak gün içinde birden çok döviz alım-satımı yapanları kapsıyor

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, 100 bin dolar üzerinde döviz alımı gerçekleştirenlere uygulayacağı “bir gün erteleme” uygulamasının gerekçesini açıkladı

Fotoğraf: AA

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), gerçek kişilerin 100 bin dolar üzerindeki döviz alımı işlemlerini bir gün gecikmeyle hesaba geçirecek kararla ilgili bir açıklama yayınladı. 

Son dönemde manipülasyon amaçlı spekülatif işlemler ile döviz piyasalarında istikrarsızlık oluşturulduğu belirtilen açıklamada bu durumun, ekonominin temel dinamiklerinin ve kredi sisteminin etkin çalışması ile bankacılık sistemi üzerinde olumsuz etki bıraktığı belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BDDK, oynaklık döneminde bazı hesap sahiplerinin gün içi yüksek frekanslı alım satım işlemleri gerçekleştirdiğini söyledi. 

Ekonomik aktörlerin dönem dönem gözlenen oynaklıklardan olumsuz etkilenmemesi amacıyla piyasaların yakından takip edildiğinin altını çizen Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, şu ifadelere yer verdi:

“Piyasa verileri ve gelişmeleri dikkate alınarak yapılan değerlendirme sonucunda, kredi sisteminin etkin çalışmasını ve bankacılık sistemi üzerindeki olası olumsuz etkilerin minimize edilmesini teminen, söz konusu döviz alım işlemlerinde dövizin ilgili gerçek kişinin hesabına aktarılmasının ve kullanıma açılmasının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesi hususunda kurulumuz 20 Mayıs 2019 tarihinde bir karar almıştır.

Bahse konu karar; 

1) Sadece gerçek kişilerin gün içinde satın alacağı 100 bin ABD doları ve üzerinde (veya diğer döviz cinslerinde buna denk gelen tutar) döviz (efektif dahil) alım işlemlerini kapsamaktadır. 

2) Sadece dövizin ilgilinin hesabına aktarılmasının ve kullanıma açılmasının/fiziki teslimatının bir iş günü valörlü olarak gerçekleştirilmesini gerektirmektedir. 

3) Sadece reel döviz ihtiyacı olmadığı düşünülen gerçek kişilerin gün içinde birden çok kez döviz alım-satım yaparak piyasa yapısallarında meydana getirdiği gereksiz ve haksız bozulmayı önlemeyi amaçlamaktadır. 

4) Reel döviz talebi olan tüzel kişilere ve 100 bin ABD Doları’ndan (veya diğer döviz cinslerinde buna denk gelen tutar) az efektif dahil döviz talebi olan gerçek kişilere yönelik hiçbir kısıtlama içermemektedir. 

5) Ayrıca, Bankacılık Kanunu dahil ilgili hukuki metinlerimiz, yerli yabancı bütün tasarruf sahiplerinin hak ve menfaatlerini güçlü şekilde koruyacak uluslararası standartlara uyumlu düzenlemeler içermektedir."

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU