ABD: Çin menşeli dronelar çok hassas bilgileri çalıyor olabilir

İç Güvenlik Bakanlığı'na ait uyarı raporu, Amerikan şirketlerinin, Huawei ekipmanlarını kullanmasının yasaklanmasından kısa süre sonra ortaya çıktı

Fotoğraf: The Independent

David I. Klein - The Independent

ABD İç Güvenlik Bakanlığı, ülkedeki Çin menşeli droneların, kritik öneme sahip bilgileri Pekin yönetimine aktarma ihtimaline karşı uyarıda bulundu.

CNN'in bakanlığa ait bir iç uyarıya dayandırdığı haberde, Çin istihbaratının Amerikan verilerine serbest erişim ihtimaline dikkat çekilirken, hazırlanan raporda, ABD hükümetinin, “droneların, otoriter bir devletin istihbarat servisine bilgi sağlamak için kullanılması konusunda derin endişe taşıdığı” belirtildi.

Bakanlık uyarısında, “Çin, ulusal istihbaratını desteklemek için kendi vatandaşlarına katı yükümlülükler getirirken, Çin yapımı (insansız hava aracı sistemleri) ve bu ülkeyle bağlantılı cihazların, onları kullanan bireyler ve kuruluşlar hakkındaki verileri toplayarak transfer etmesinden endişe duyuyoruz" ifadeleri yer aldı.

Raporda ayrıca, “bilhassa ulusal güvenliği sağlayan kuruluşların, casusluk ve özel bilgi hırsızlığı ihtimaline karşı tetikte olması” istendi.

ABD Başkanı Donald Trump, basında yer alan bu uyarıdan kısa süre önce, Amerikan şirketlerinin Çinli teknoloji devi Huawei’nin ürettiği telekomünikasyon ekipmanlarını kullanmasına yasak getirmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bakanlık raporunda herhangi bir şirketin adı açıkça verilmemiş olsa da ABD ve Kanada'da kullanılan droneların çoğunu, Shenzhen merkezli DJI şirketinin ürettiği biliniyor.

Öte yandan iddialara yanıt veren DJI sözcüsü, ürettikleri droneların bilgi transferinde kullanılmadığını ve ürünlerinin güvenliğinin ABD hükümeti tarafından da doğrulandığını dile getirdi.

Bununla birlikte 2017’de ortaya atılan benzer endişelerden dolayı DJI’nın ürettiği droneların askeri amaçlı kullanımı yasaklanmıştı.

Dronelar, ABD’de Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi’nden (ICE), yerel polis teşkilatlarına kadar birçok devlet kuruluşu tarafından kullanılıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Nezir Sümerkan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU