Myanmar'da darbecilere karşı çöp eylemi başladı

Protestolarda şimdiye kadar 510 kişi hayatını kaybetti

ABD, Myanmar'la bütün ticari ilişkilerin askıya alındığını duyurdu (Facebook / @khitthitnews)

Myanmar'da 1 Şubat'ta gerçekleştirilen askeri darbeye karşı düzenlenen protesto gösterilerinde yeni bir sivil itaatsizlik eylemi yapılmaya başlandı.

Protestocular, halktan çöpleri yolların ortasına bırakmasını istedi. Sosyal medyada paylaşılan bir afişte "Bu çöp grevi cuntaya karşı. Herkes katılabilir" ifadeleri yer aldı.

Yetkililer, sivil itaatsizlik eylemine karşı pazartesi günü ülkenin en büyük şehri Yangon'da hoparlörlerle, halkı çöpleri uygun şekilde atmaya çağırmıştı. Ancak bu çağrılar karşılık bulmadı.

Zira salı günü itibarıyla sokaklarda çöp yığınları oluşmaya başladı.

 

 

DW'nin aktardığına göre Yangon'un batısındaki Kyeemyindaing bölgesinde yetkililer, çöp protestosuna katılan kişilere karşı harekete geçileceği konusunda uyardı.

510 kişi hayatını kaybetti

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu, darbeden sonra ülkede düzenlenen protestolarda toplam 510 kişinin güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü açıkladı. Yayımlanan raporda, 2 bin 574 kişinin gözaltına alındığı ve 120 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği kaydedildi.

Görgü tanıkları, pazartesi günü düzenlenen protestolara yapılan müdahalelerde güvenlik güçlerinin normalden daha ağır bir silah kullandığını bildirdi. Söz konusu silahın bir bomba atar olduğu düşünülüyor.

Adını açıklamayan bir bölge sakini, "Bütün gece ateş edildi" dedi. Sokakta feci şekilde yanmış bir ceset bulunduğunu, bu kişiye ne olduğunun bilinmediğini ve ordunun cesedi götürdüğünü sözlerine ekledi.

 

Independent Türkçe, Reuters, DW, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU