Şanlıurfa'da jandarma karakolunda işkence iddiası

İddialara ilişkin 3 barodan ve Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan açıklama geldi

Fotoğraf: Twitter

Şanlıurfa, Van ve Diyarbakır barolarından yapılan ve sosyal medyada da yer alan açıklamada Şanlıurfa'nın Bozova ilçesindeki Yaylak Jandarma Karakolu'nda çekildiği belirtilen fotoğraf paylaşıldı. 
 


Fotoğrafta elleri arkadan kelepçelenmiş ve yüzüstü yatırılmış şüpheliler görülüyor. 

Baro başkanları fotoğrafı "işkence" olarak yorumladı. Van Barosu Başkanı Zülküf Uçar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni hatırlattı. Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın ise Ebu Greyb benzetmesi yaptı.  
 

 

İşkenci iddialarını HDP de takip ediyor. HDP Adıyaman Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu "Vatandaş böyle toplu cezalandırmaya tabi tutulursa hangi sorun halledilebilir?" diye sordu. 
 


HDP Şanlıurfa Milletvekili Ömer Öcalan bir gün sonra çatışmanın gerçekleştiği Dergili mahallesine gitti. Bölge halkıyla görüşen Öcalan şunları anlattı: 
 

16-17 kişi gözaltına alınıyor. Basına da yansıyan, yerde kelepçeli yatırılan insanlar, Yaylak Jandarma Karakolu orası, köylüler işkenceye maruz bırakılıyor. Avukatlar 24 saat gözaltı süresinin geçtiğini söyleyip müvekkilleriyle görüşmek istiyor. İftardan sonra gelin diyorlar. İftardan sonra gidince asker kontrolünde 5 dakika kimisiyle görüştürülüyor avukatlar, kimisiyle görüştürülmüyor. Burada, Urfa’da kontrolsüz bir güç var, kendi inisiyatifiyle hareket eden, hak hukuk tanımayan bu kontrolsüz güç tarafından bu şiddet olayları organize ediliyor. Daha önce de benzer olaylarla ilgili başvurduğumuz vali ve kaymakamların 'bizi aşan olaylar' dediği olaylar bunlar.


Suruç’ta taranan dolmuş

Öcalan, aynı saatlerde Suruç’ta meydana gelen, bir minibüsün taranması olayının da operasyonlarla bağlantılı olduğunu öne sürdü. “Kontrol noktasında meydana geliyor olay. 19 işçi var dolmuşta, Antep’in bir köyüne çalışmak için giden işçiler, çoluk çocuk var. Yaralılara ve yakınlarına baskı yapılıyor şikayetçi olmasınlar diye, bir arkadaşımızı kaybettik diyor polis” iddiasında bulundu. 

HDP basın açıklaması yaptı: Takip ediyoruz

Olayla ilgili HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu Sözcüsü Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran imzalı bir basın açıklaması da yapıldı. Açıklamada, “Halfeti’de yaşanan barbarlığı yakinen takip ediyoruz” denildi. Gözaltındaki kişilerin her birini farklı avukatların ziyaret etmesi koşulunun getirildiği öne sürülen açıklamada, “Görüşmelerin polis nezaretinde ve 5 dakika ile sınırlandırılması, yalnızca Türkçe konuşma şartının getirilmesi de yasa ihlallerinin ve keyfi davranışların devamıdır” ifadelerine yer verildi. 

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç da iddiaları TBMM Genel Kurulu'na taşıdı. Oluç, "Bu emri kim vermiştir" diye sordu. 
 


Savcılık: İddialar titizlikle takip ediliyor

Şanlıurfa Cumhuriyet Başsavcılığı da sosyal medyaya yansıyan fotoğrafın ardından açıklama yaptı. İddiaların titizlikle takip edildiği ve incelendiği belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: 
 

Şüphelilerin yakalanması ve gözaltına alınmaları ile birlikte yürütülen adli süreç usul ve yasalara uygun şekilde yürütülmektedir. ​Bazı internet haber sitelerinde ve sosyal medya hesaplarında şüphelilerin işkence gördüklerine ilişkin iddiaların yer aldığı haber ve paylaşımlar Cumhuriyet Başsavcılığımızca usulü dairesinde titizlikle takip edilmekte ve incelenmektedir. ​İhtiyaç duyulması halinde inceleme ve soruşturma süreçlerinden ayrıca bilgilendirme yapılacaktır.


Şüpheliler 18 Mayıs'ta Halfeti'de bir eve düzenlenen operasyonun ardından gözaltına alındı. 

2 PKK'lının öldürüldüğü duyurulan operasyonda bir komiser yardımcısı şehit olmuş, iki polis de yaralanmıştı. 

 

Independent Türkçe / Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU