Clubhouse bize ne yenilik getirdi?

Clubhouse gelişmeye devam edecek, piyasa değeri katlanacak ve kârı onu işletenlere akacak. Daha sonra da benzerleri arasındaki paylarından ve durumlarından hoşnut olacaklar

Sosyal medyanın hikayesi belli ki uzun müddet dünyayı meşgul edecek, önemi ve etkileşimleri sayesinde hayati bir merkez haline gelecek. Ancak bununla beraber değişecek ve gelişecek.

Yeniliklere, baskı ve sınırlamalara ayak uydurur hale gelecek, bütün bunlar bazen performansını sürekli olumsuz yönde etkileyen yapısal bir sorunu düzeltmek için, bazen de doyumsuz kitlenin tutkuları için olacak ve şiddetli, zorlu bir rekabetin ortasında kalacak.

Ancak sosyal medyanın oynadığı büyük oyunun asıl yüzü çoğunun zannettiği gibi özgürlük, katılım, alışmak, rahatlık veya iş yürütmek değildir.

İşin aslını Facebook'un kurucusu ve bu alanın en büyük oyuncularından olan Mark Zuckerberg'in bir sözünden öğrenebiliriz kendisi şöyle söylüyor:

İnsanların kim olduklarını anlatmak gibi bir istekleri var. Bence bu uzun zamandır vardı.


Zuckerberg'in de söylediği gibi insanlar kim olduklarını anlatmak istiyorlar. Buna ek olarak bazen de elit olma duygusunu hissetmek istiyorlar, kendilerinin seçkin tabakadan olduklarını ve alt tabakadan uzak olduklarını hissettiren özel forumlarda paylaşımlar yapıyorlar.

Clubhouse modelini ortaya çıkaran en önemli etken de işte buydu. Bu etken ona kolay bir giriş ve dikkat çekici bir başlayış sağladı. Aynı zamanda onu sosyal medyadaki diğer rakipleri arasında gelecek vadeden bir platform kıldı.

Clubhouse önemli bir yeniliğin farkında olmadan popüler ve hakim medyanın hikayesini tekrarlıyor; aynı Facebook'ta olduğu gibi sınırlı bir başlangıç yaparak halka kapalı kalıyor.

Söylendiğine göre Clubhouse geçtiğimiz mart ayında bir grup Silikon Vadisi görevlilerinin ilgi alanları hakkında konuşmak için kurdukları bir platformdu.

Ancak daha sonra ünlü şarkıcı Kanye West ve Tesla şirketinin sahibi Elon Musk da platforma katıldı. Ardından da Rusya Devlet Başkanı Putin bir tartışmaya davet edildi, böylece Clubhouse dikkatleri çekti.

Twitter ve Instagram'da olduğu gibi abonelerin sayısı kısa bir süre içerisinde defalarca katlandı, piyasa değeri hızla arttı ve platforma katılan ünlülerin sayısı çoğaldı.

İlk olarak indirilmesi sadece IOS ile kısıtlıyken daha sonra rakip sistem de bu hizmeti kendi kullanıcılarına en kısa zamanda verebilmek için çalışmalara başladı.

Clubhouse, Kovid-19 sebebiyle gündem olan karantina sürecinden yararlandı ve evden çalışma kültürünün gelişmesiyle destek gördü.

Sosyal medya kullanıcılarını ilgilendiren ‘medya sıkıntısı' olarak adlandırabileceğimiz durumdan faydalandı ve katılımcının gururunu okşayan, yeni ve farklı "sadece davetliler girebilir" stratejisine dayandı.

Bütün bu etkenlerle çıkışından bir ay sonra piyasa değeri 100 milyon doları buldu. Ancak geçen ocak ayında piyasa değeri akıl almaz bir hızla 1 milyar dolara ulaştı.

Geçen mayıs ayında kullanıcı sayısı 1500'ü geçmezken geçen şubat ayına gelindiğinde 2 milyon olan haftalık aktif kullanıcı sayısı 10 milyona yükseldi.

Bununla beraber Clubhouse çalışanlarının sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor. Şirkete yakın bazı isimlerin teyit ettiğine göre kullanıcı listesindeki ünlü ve influencer sayısı hızla artıyor ve her geçen gün de buna yenileri ekleniyor.

Clubhouse Batı'da kesinlikle büyüyor ancak üçüncü dünya ülkelerinde daha çok ihtiyaç duyulacak. Çünkü eksik olan ve çok ihtiyaç duyulan bir meseleye çağrı yapacak: Kamu işlerine katılma özgürlüğü.

Bu sebeple meselenin geliştirilebilmesi için bazı güvenlik bileşenleri oluşturmak önemlidir. Ancak ilgili kurumlar kontrol ve takip için çözümler bulmaktan geri durmayacaklardır.

Clubhouse iletişim fırsatları, tartışma odaları ve canlı "podcast"lerden oluşan bazı özellikler sunuyor ve katılımı artıran yeni özellikler ekliyor.

Uygulama yaptıklarıyla öne çıkıyor ve büyüyor. Ancak eleştirmenlerden bir kısmı bazı odalarda "yanlış bilgi", "şiddet ve nefrete tahrik" ve "ayrımcılık" gibi olayların gerçekleştiğinden bahsetmeye başladılar.

Bazı hükümetler ise Clubhouse üzerinden kötü niyetli siyasi kullanımları ima etmeye başladılar.

Clubhouse gelişmeye devam edecek, piyasa değeri katlanacak ve kârı onu işletenlere akacak. Daha sonra da benzerleri arasındaki paylarından ve durumlarından hoşnut olacaklar.

Ardından ister reklam vermek ister veri satmak veya abonelik ücreti almak suretiyle para toplamak isteyecekler.

Sonrasında hükümetlerin, kuruluşların ve eleştirmenlerin baskısına maruz kalacaklar. Bunlar toplumun yararını düşünmemelerinden ve takip edecekleri zararlı kullanım kalıplarını önemsememelerinden rahatsız olacaklar.

Daha sonra da insanların kendilerini ifade etme arzusunun yeni bir yönünü tatmin eden başka bir platform çıkacak.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Beyan İshakoğlu

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU