Plüton’un yüzeyinin altında uzaylı okyanusu gizleniyor olabilir

Bulgular doğruysa bu evrende tahmin ettiğimizden çok daha fazla dünya dışı okyanus bulunduğu anlamına gelebilir

Fotoğraf: The Independent

Bilim insanları Plüton’un yüzeyinin derinliklerinde bir uzaylı okyanusunun gizleniyor olabileceğini düşünüyor. Bu, uzaylıların var olma ihtimalinin düşünülenden daha yüksek olduğu anlamına gelebilir.

Yeni bir araştırmaya göre, cüce gezegen yüzeyin altındaki suyu sıvı halde tutabilecek yalıtkan bir gaz katmanıyla sarılı olabilir.

Yeni çalışmanın ortaya koydukları doğruysa bu, evrende daha önce tahmin ettiğimizden çok daha fazla dünya dışı okyanus bulunduğu anlamına gelebilir. Bu sulardan bazıları dünya dışı yaşama ev sahipliği yapabileceği için dünya dışı yaşamı çok daha olası hale getiriyor.

Nasa’nın New Horizons uzay görevi 2015’te Plüton’dan geçerken yüzeyine ait ilk yakın çekim görüntüleri gönderdi. Bu fotoğraflar cüce gezegenin öngörülmeyen bazı özelliklerini gösterdi. Bunlardan biri de ekvatoruna yakın geniş bir havzaya sahip olmasıydı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Havzanın konumunun incelenmesi ve diğer ayrıntılar, bilim insanlarını buz örtüsünün altında bu havzada sığlaşan bir okyanusun gizlendiğine inandırmaya başladı. Ancak böyle bir olasılık Plüton’un yaşı nedeniyle mümkün değildi. Plüton o kadar yaşlıydı ki bir okyanus varsa tamamen donması ve cüce gezegeni saran buz kabuğunun düzleşmiş olması gerekiyordu.

Şimdiyse tüm dünyadan bir araya gelen araştırmacı ekibi, cüce gezegenin donmuş ve bombeli kabuğunun altında uzanan sıcak bir okyanusu içeren yeni bir açıklama öne sürüyor. Yalıtım işlevi gören özel bir gaz tabakasının yüzeye bu şekli verdiği düşünülüyor.

Araştırmacılar bu olasılığı bilgisayar simülasyonlarıyla Güneş Sistemi’nin oluştuğu 4,6 milyar yıl öncesinden bugüne uzanan bir zaman ölçeği için test etti. Yarattıkları iki farklı kurgu, süreci yalıtkan gaz tabakasının bulunduğu ve bulunmadığı durumlar için karşılaştırmalarına imkan sağladı.

Bu iki simülasyon eğer izolasyon yoksa denizin yüzlerce milyon yıl önce tamamen donmuş olması gerektiğini gösterdi. Diğer yandan yalıtım mevcutsa donması çok daha zor olan su, sıvı olarak kalmaya devam edebiliyor.

Araştırmacılar buna benzer yalıtkan gaz tabakalarının evrende Plüton benzeri diğer gök cisimlerinde de bulunabileceğini düşünüyor. Bu durum benzer, görece daha büyük boyutlu ancak iyi ısıtılmayan diğer yerlerin de dünya dışı yaşama ev sahipliği yapabileceği anlamına geliyor.

Araştırma ekibinin lideri Hokkaido Üniversitesi’nden Shunichi Kamata yaptığı açıklamada, “Bu evrende düşünülenden daha fazla okyanus bulunduğu anlamına gelebilir ve bu dünya dışı yaşamın varolmasını daha mümkün kılıyor” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU