Anne bonobolar oğullarına doğurgan dişiler buluyor

Araştırmacılar bu davranışın, oğulların kendi yavrularına sahip olma ihtimalini 3 kat artırdığını söylüyor

Anne bonobo henüz yavru olan oğluyla ilgileniyor / Fotoğraf: Martin Surbeck, The Independent 

The Independent

Pek çok anne bir şekilde çocuklarının kişisel yaşamlarına müdahil olur ancak çok azı erişkin oğlunu doğurgan dişilere yönlendiren ve onlara eşlik eden anne bonobolar kadar sıkı önlemler alır.

Yeni yayımlanan bir makaleye göre, güçlü iradeye sahip bonobolar aynı zamanda yavrularına avantaj sağlamak için diğer erkeklerin yumurtlama dönemindeki dişilere yaklaşmasını engelliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Anne bonoboların bu davranışı biraz baskıcı gözükse de, oğulların kendi yavrularına sahip olma ihtimalini 3 kat artıracak kadar etkili.

Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü’nden primatolog ve çalışmanın baş araştırmacısı Martin Surbeck konuyla ilgili şunları söyledi:

“Bu (çalışma) annenin varlığının erkeğin çok önemli bir uyum başarısı özelliği olan dölleyebilme üzerindeki etkisini gösterebildiğimiz ilk örnek oldu. Annelerin sahip olacağı torunların sayısını böylesine doğrudan ve güçlü bir şekilde etkilediğini görmek bizi şaşırttı. Bu dişiler daha fazla yavru sahibi olmadan üreme başarılarını artırmanın bir yolunu keşfetmiş.”

İnsanın yaşayan en yakın akrabası kabul edilen bonobolar, anaerkil topluluklara sahip ve dişiler baskınlıklarını oğullarının sosyal gruplar içinde daha iyi noktalara gelmesi için kullanabiliyor. Bu aynı zamanda kendilerinin de daha yüksek statülere ulaşmasına yardım ediyor.

Current Biology isimli akademik yayında yer alan makaleye göre, dişi yavrularsa tamamen kendi hallerine bırakılıyor.

Dr. Surbeck durumu şöyle açıklıyor:

“Bonobo sosyal sistemlerinde dişi yavrular doğdukları topluluğu terk ederken erkekler kalıyor. Çok fazla örneğe sahip olmasak da toplulukta kalmaya devam eden birkaç dişi yavruyu incelediğimizde annelerinden hiçbir yardım almadıklarını gördük.”

Bilim insanları bonoboların doğal popülasyonlarını Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Fildişi Sahili, Tanzanya ve Uganda sınırları içerisinde gözlemledi.

Hem bonobolarda hem de şempanzelerde anneler, erkek yavrularını diğer erkeklerle karşı karşıya geldiklerinde destekliyor. Ancak oğullarının olası eşler bulmasına yardım edenler sadece bonobolar.

 

 

Araştırmacılar böyle etkileşimlerin şempanze topluluklarında daha nadir görüldüğünü çünkü erkeklerin dişilere baskın geldiğini ve bu nedenle şempanze annelerinin bonobolara göre daha az nüfuza sahip olduğunu söylüyor.

Bilim insanları şimdilerde şempanze ve bonobo topluluklarındaki dişilerin üreme sonrası yaşam süreleri hakkında daha fazla veri toplamaya çalışıyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU