BDDK 100 bin doların üstündeki döviz alımlarının 1 gün sonra hesaba geçirilmesi kararı aldı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu kararın amacının "spekülatif işlemlerin önüne geçilmesi" olduğunu açıkladı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) aldığı yeni karara göre gerçek kişiler tarafından yapılan 100 bin dolar üzerindeki döviz alımı işlemleri bir gün gecikmeyle hesaba geçirilecek.

Uygulama bugünden itibaren geçerli olacak. 
 


BDDK tarafından bankalara gönderilen yazıda kararın gerekçesi olarak "finansal piyasaların istikrarlı işleyişi, kredi sisteminin etkin çalışması ve spekülatif işlemlerin önüne geçilmesi" gösteriliyor.

Bu uygulama kapsamında 100 bin dolar dövizin TL karşılığı bir gün önce yatırılacak, alınan döviz ilgilinin hesabına ertesi gün geçecek.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Döviz satımında ise bekleme süresi olmayacak, satılan dövizin TL karşılığı aynı gün hesaba aktarılacak.

Reuters konuyla ilgili haberinde bu adımın 'TL'nin değerini korumak için sermaye kontrolünün hayata geçirilebileceğine dair endişelerin artmasına' neden olabileceğini söyledi.

Ekonomist Ümit Akçay BDDK'nın kararının pozitif yönde etkisinin olmasının "çok zor" olduğunu hatta tersinin daha mümkün olduğu yorumunu yaptı.
 


Ekonomist Mustafa Sönmez de sosyal medya hesabından "Dövize vergi, kısıt getirmeye başlarsan, 'Yarın bunlar dövizimize el koyar' endişesini de beslersin" ifadelerini kullandı. 

 


Gökhan Uskuay da uygulamanın kayıtdışını artıracağı yorumunda bulundu.
 


İktisatçı Mahfi Eğilmez de bir takipçisinin "Bu kararı nasıl yorumlarsınız?" sorusuna "Bu tam bir facia" yanıtını verdi.


 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU