Faruk Bildirici: Cumhurbaşkanı Erdoğan Tuncay Özilhan’a neden sinirlendi, gerçeğin bir yanı karartıldı mı?

Gazeteci Faruk Bildirici Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan’a yönelik tepkisini medya kuruluşları üzerinden inceledi

Fotoğraf: Reuters

TÜSİAD YİK Başkanı Tuncay Özilhan’ın 15 Mayıs’taki basın toplantısında söyledikleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tepkisini çekti. Erdoğan’ın TÜSİAD’a tepkisi neredeyse tüm medya kuruluşlarında türlü başlıklarla yer bulurken, medyanın pek azı Özilhan’ın Cumhurbaşkanı’nın tepkisini çeken sözlerine yer verdi.

Gazeteci Faruk Bildirici kişisel internet sitesinde yer alan Medya Ombudsmanı (Okur Temsilcisi) adlı köşesinde gazete ve internet sitelerinin söz konusu haberi nasıl ele aldıklarını inceledi.

Erdoğan’ın “Özilhan’ın buram buram demokrasi hazımsızlığı ve istatistik cinliği yapan konuşmasını üzüntüyle dinledim.” sözlerine ilişkin nasıl bir “istatistik cinliği” yapıldığını bulmak için medya taraması yaptığını ifade eden Bildirici, birkaç internet sitesi ve basılı gazete haricinde birçok kuruluşun Erdoğan’ın tepkisine yer verdiği halde Özilhan ve TÜSİAD Başkanı Simone Kaslowski’nin toplantıda dile getirdikleri eleştirilere hemen hiç yer vermediğini vurguladı:

“Meğer Özilhan, Erdoğan’ın, “istatistik cinliği” olarak nitelendirdiği bölümde şunları söylemiş: Enflasyonda 121., işgücü piyasası verimliliğinde 111. sıradayız. Yargının bağımsızlığında 111., kamu düzenlemelerine karşı yargıda hak aramada 109., basın özgürlüğünde 129. sıradayız. Bu nedenle diyoruz ki ekonominin düzelmesi için hukuk ve adalet sisteminin düzelmesi gerekiyor. Devam ediyorum: öğretimde eleştirel düşünmede 133., mesleki eğitim kalitesinde 132., dijital becerilerde 118., beceri sahibi çalışan bulma kolaylığında 117. sıradayız. Bunlar ekonomiyi aşağı çeken; girişimciyi, girişim yapamaz hale getiren bir ayak bağı oluşturmuş durumda.”

Bildirici, hemen hemen tüm medya kuruluşlarının söz konusu olayı “Erdoğan, Özilhan’a tepki göstermiş, tehdit etmiş, uyarmış, hedef almış, hesap soracağını söylemiş” benzeri ifadelerle haberleştirildiği halde, o haberlerin içeriğinde Özilhan’ın sözlerine yer verilmemesine eleştiri getirdi:

“Habercilik, bir tartışmada iki tarafın görüşlerinin de okura aktarılmasını gerektirir. Maalesef dijital ve geleneksel medyanın çok büyük bölümü, Erdoğan-Özilhan vakasında haberciliğin bu basit kuralını yerine getirmedi. İktidar yanlısı gazeteler, sadece Erdoğan’ın tepkisini yayınlayarak, okurdan bilgi sakladı. Gerçeğin bir yanını kararttı. Çarpık bir habercilik örneği sergiledi. Haberler anlaşılır olmalı ve yanıtlanmayan soru bırakmamalıdır. YİK Başkanı Özilhan’ın konuşmasını yayımlamalarına rağmen Erdoğan’ı sinirlendiren istatistikî verileri atlayan medya kuruluşlarının haberleri de eksik ve hatalı. Zira “Özilhan ne dedi de istatistik cinliği yaptı” sorusuna yanıt vermiyor. Böyle olunca da okurun tartışmayı tam olarak anlamasına hizmet etmiyor. Özilhan’ın sözlerindeki o bölüm ilk gün fark edilmemiş olabilir. İkinci gün, Erdoğan haberinin içinde bu cümleler özetlenebilirdi. Öyle ya, bir editör haberi sayfaya koyarken, “Erdoğan neden istatistik cinliği” demiş diye merak etmez mi? Anlaşılan merak etmemiş… Erdoğan-Özilhan vakasını bu şekilde incelememin nedeni, yanlı gazeteciliğin yanı sıra eksik ve özensiz haberlerin medyada hemen her gün tekrarlanması”

 

Faruk Bildirici'nin yazısının tamamı için tıklayın

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU