YSK "yedek üye" itirazını reddetti: Anayasa ve ilgili mevzuata aykırılık yok

Yüksek Seçim Kurulu’nun İstanbul seçimini iptal kararında 4 yedek üyenin de oy kullanmasıyla ilgili itirazı 1 hafta önce reddettiği ortaya çıktı. YSK'nın ret gerekçesinde "açık hüküm yok, teamül" denildi

Fotoğraf: AA

Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) İstanbul seçimini iptal kararında 4 yedek üyenin oy kullanmasıyla ilgili "Anayasaya aykırılık ve tam kanunsuzluk" itirazını bir hafta önce reddettiği ortaya çıktı. 

YSK, 6 Mayıs 2019 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini iptal etti. İptal kararına 3 avukat bireysel itirazda bulundu. Avukatların başvurusunda, YSK'nın bu kararı yedek 4 üyenin katılımı ile 11 kişi tarafından verildiği, 7062 Sayılı Yüksek Seçim Kurulu'nun Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun maddesine göre Yargıtay ve Danıştay'dan gelen 11 üye arasından ilk olarak 4 yedek üyenin kura ile belirlendiği diğerlerinin ise asıl üye olduğu anlatıldı.

Asıldan boşalma varsa yedek üye görev alır

Yedek üyelerin, Kurul'da boşalma olması halinde görev alabileceği vurgulanan itiraz dilekçesinde, YSK'nın İstanbul seçiminin iptali kararını yedek üyelerin de katılımıyla 11 kişi ile verdiği kaydedildi. 

Yedek üyelerin katılımıyla alınan kararın, YSK'nın kendi kuruluş yasasına aykırı olduğu ve tam kanunsuzluk içerdiği öne sürülen başvuruda kararın kaldırılması talep edildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

YSK kararını bir hafta önce vermiş

YSK’nın 13 Mayıs günü yedek üyelerin oy kullanmasıyla ilgili, hukukçular arasında çok tartışılan konuda karar verdiği ortaya çıktı. YSK'nın bir hafta önce verdiği ve oybirliğiyle alınan kararında Anayasa’nın 79. Maddesi’ne yer verildi. Yüksek Seçim Kurulu’nun gönderme yaptığı Anayasa 79. Madde şöyle:

“Yüksek Seçim Kurulu'nun ve diğer seçim kurullarının görev ve yetkileri kanunla düzenlenir. Yüksek Seçim Kurulu, yedi asıl ve dört yedek üyeden kuruludur. Üyelerin altısı Yargıtay, beşi Danıştay genel kurullarınca kendi üyeleri arasından üye tamsayılarının salt çoğunluğunun gizli oyu ile seçilir. Bu üyeler salt çoğunluk ve gizli oyla aralarından bir Başkan ve bir Başkanvekili seçerler. Yüksek Seçim Kuruluna Yargıtay ve Danıştay’dan seçilmiş üyeler arasından ad çekme ile ikişer yedek üye ayrılır. Yüksek Seçim Kurulu Başkan ve Başkanvekili ad çekmeye girmezler.”

 

D7BBRNDW4AAHPhx.jpg
YSK'nın 1 hafta önce oybirliği ile aldığı karar metnini AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel Twitter'dan paylaştı / Fotoğraf: Twitter


YSK: Açık düzenleme yok, oldukça uzun bir süredir 11 üye ile toplanmaktadır

YSK kararında uzun süredir kararların yedek üyelerin katılımıyla alındığı belirtilerek, hukukçuların karşı çıktığı “teamül” ifadesine gönderme yapıldı ve şöyle denildi:

“Açık bir yasal düzenlemenin bulunmadığı hallerde Yüksek Mahkemeler kendi çalışma yöntem ve esaslarını evrensel hukuk ilkelerine aykırı olmamak üzere teamül ve içtihatları ile oluştururlar. Kararlardaki demokratik meşruiyet ve geniş katılımlı müzakereye olanak tanımak açısından Yüksek Seçim Kurulu oldukça uzun bir süredir on bir tam üye ile toplanmakta, kararlarını salt çoğunlukla almaktadır.”

YSK'nın söylediği maddede "11 üye" ifadesi yok

YSK kararında “298 sayılı Kanunun 113/3. Maddesinde YSK’nın, seçimin sonunda verilecek tutanaklara karşı yapılan itirazların incelemesinde, tam sayı ile yani 11 üye ile toplanacağı düzenlenmiştir” denildi. YSK’nın sözünü ettiği maddede “tam sayı” ifadesi kullanılıyor fakat “11 üye” ifadesi yok. O madde şöyle:

“298 sayılı yasa, Madde 113: Bir kurulun kararını itiraz yolu ile tetkik eden üst kurul, itirazı kabul ettiği takdirde, yapılması gereken işlem hakkında da karar verir. Kurullar kararlarını salt çoğunlukla verirler. Oyların eşitliği halinde, başkanın katıldığı taraf tercih olunur.  Yüksek Seçim Kurulu, seçimin sonunda verilecek tutanaklara karşı yapılan itirazların incelenmesinde, tam sayısı ile toplanır. Diğer hususlarda kurulun mürettep adedinin çoğunluğu ile toplanabilir. Her iki halde de salt çoğunlukla karar verir. Oyların eşitliği halinde Başkanın bulunduğu taraf tercih olunur.”

6 Mayıs günü YSK’nın iptal kararını açıkladığı ve kararın kesin nitelik taşıdığı vurgulanan kararda talebin oybirliğiyle reddedildiği bildirildi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU