Kongreler siyasi partilere serbest, barolara hala yasak... 80 baronun ve TBB'nin seçimleri ne zaman yapılacak?

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu, geçen hafta yaptığı açıklamada "Seçime hazırım" mesajı verdi ancak baroların seçimleri yapılamadığı için TBB'de genel kurulunu toplayamıyor

Görsel: Barobirlik.org.tr

Koronavirüse karşı alınan önlemler, siyasi partilerin kongrelerine engel olmazken, barolar başta olmak üzere kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, dernekler, kooperatifler ve sivil toplum kuruluşlarının kongreleri 2020 yılının kasım ayında getirilen yasakla ertelendi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1 Mart'ta ilan ettiği 'yeni kontrollü normalleşme süreci'yle birlikte sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatiflerin kongrelerini 300 kişiyi geçmeme şartıyla kongrelerini yapabileceklerini duyurdu ancak, baroların seçimleri halen yapılamıyor. 

Mersin Barosu'nun başvurusuna İlçe Seçim Kurulu'ndan ret

En sonra Mersin Barosu'nun genel kurul için yaptığı başvuru, Akdeniz 1. İlçe Seçim Kurulu tarafından bazı avukatların yaş ve sağlık nedeniyle tek başına gelemeyeceği, refakatçilerinin de sokağa çıkma kısıtlamasına takılacağı gerekçesiyle reddedildi. 

Feyzioğlu: Ben hazırım

Baroların seçimleri yapılamadığı için normalde geçen aralık ayında yapılması gereken Türkiye Barolar Birliği (TBB) Genel Kurulu bir araya gelemiyor.

Bu durum, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki yargı yılı açılışına katıldığı için baro başkanlarının büyük çoğunluğunun eleştirilerinin hedefi olan Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun görev süresini de uzatıyor. 

14 Mart'ta Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye Barolar Birliği seçimlerine hazır olduğunu ifade eden Feyzioğlu'nun karşısına çıkacak aday veya adaylar resmi olarak açıklanmasa da İstanbul Barosu Başkanı Mehmet Durakoğlu ve Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan'ın isimleri öne çıkıyor. 

Haziran ayında yapılabilir

Independent Türkçe'nin edindiği bilgilere göre, şu anda yapılamayan baro kongrelerinin haziran ayının başı itibariyle yapılması bekleniyor. Seçime gidecek 80 baro, hem başkanlarını hem de Türkiye Barolar Birliği seçimlerinde oy kullanacak delegeleri belirleyecek. 

TBB seçimleri eylül ya da aralıkta

Türkiye Barolar Birliği'nin seçimlerinin nasıl yapılacağını düzenleyen Avukatlık Kanunu'nun 115. maddesinde, "Birlik Genel Kurulu baro seçimlerinin yapıldığı yılın aralık ayında, Ankara’da olağan toplantısını yapar" ifadesi yer alıyor.

Ancak geçen yılın sonunda gelen koronavirüs ertelemeleri nedeniyle, bu kez seçim aralık ayından önce yapılabilir. 

Daha önceki seçim dönemlerinde, olağan koşullarda barolar ekim ayı içerisinde kongrelerini tamamlıyor, aralık ayında da Türkiye Barolar Birliği seçimi yapılıyordu.

Koronavirüs önlemleri nedeniyle gelen erteleme nedeniyle haziran ayında 80 baro kongresini yapabilirse, eylül ayında Türkiye Barolar Birliği'nde de seçim olabilir.

Ancak Avukatlık Kanunu'nun 115. maddesi işletilirse, barolar aralık ayında kongrelerini tamamlasa bile Türkiye Barolar Birliği'nin kongresi aralık ayına kalabilir.  

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU