Elon Musk'ın Starlink'i dünyanın en kötü internetine sahip ülkelerinden birinde faaliyete geçecek

7 binden fazla adasıyla Filipinler, mevcut kara tabanlı altyapıya kıyasla uydu internetin faydalarını gösterebilir

Elon Musk'ın Starlink uzay interneti ABD'deki acil müdahale ekipleri tarafından halihazırda kullanılıyor (Reuters)

SpaceX'in Starlink uydu interneti yakında internet hızı dünyanın en kötüleri arasında olan Filipinler'de faaliyete geçecek.

Speedtest Global Index'e göre Güneydoğu Asya ülkesi ortalama 26 Mbps ile 38 Mbps arasındaki indirme hızıyla sabit geniş bantta 92. ve mobil internet hızındaysa 83. sırada yer alıyor.

Starlink internet hızı şu anda 50Mbps ile 150Mbps arasında değişiyor ama SpaceX CEO'su Elon Musk ağ büyüdükçe hızın "bu yılın sonunda" iki katına, 300Mbps'ye çıkacağına söz verdi.

Şu anda bin 200'den fazla Starlink uydusu faaliyet gösteriyor ve Dünya'ya yüksek hızlı geniş bant gönderen bir takımuydu oluşturuyor.

Kapsama alanı ABD, Birleşik Krallık, Kanada, Almanya ve Yeni Zelanda'yla sınırlı olsa da Musk geçen ay bunun “yıl sonuna kadar Dünya'nın büyük kısmına, gelecek yılsa tamamına" yayılacağını söylemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

SpaceX şu anda Filipinli internet servis sağlayıcısı Converge Information and Communications Technology Solutions'la görüşüyor. Şirketin CEO'su Dennis Anthony Uy yerel medyaya anlaşma "yapılacağını" söyledi.

2021'de planlanan en az bir düzine daha Starlink fırlatması var. Nihayetindeyse sayısı 40 bini bulan uydunun fırlatılması planlanıyor.

Her fırlatma Dünya'nın alçak yörüngesine 60 uydu daha bırakıyor. Starlink görevlerinin sıklığıysa SpaceX'in öncülüğünü yaptığı hızlı roket yeniden kullanılabilirliğiyle destekleniyor.

14 Mart'taki son fırlatmayla SpaceX, aynı Falcon 9 roketini 9. kez fırlatıp indirmiş oldu ve şirket yörünge sınıfı roket yeniden kullanımında kendi rekorunu kırdı.

SpaceX'in amacı dünyanın internet bağlantısının genelde zor sağlandığı bölgelerine internet ulaştırmak olsa da Starlink teorik olarak neredeyse herkese, her yerde hizmet sağlayabilecek.

Musk geçen ay attığı tweette şunları söyledi:

Hücresel verinin yoğun kent bölgelerinde her zaman avantajlı olacağını belirtmek önemli. Düşük ila orta nüfus yoğunluklu bölgeler içinse uydular en iyisidir.

7 binden fazla adasıyla Filipinler böyle bir topografyada maliyetli, verimsiz ve çevreye zararlı olabilen mevcut kara tabanlı altyapıya kıyasla Starlink'in faydalarını gösterebilir.

Fakat Starlink eleştirilerle de karşı karşıya: Gökbilimcilerden oluşan bir koalisyon gereken çok sayıdaki uydunun gözlemleri engelleyebileceği ve nihayetinde bilimsel keşifleri sınırlayabileceği uyarısında bulunuyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU