Şener'den Ayasofya imamına tepki: Din adamı yalaka olmaz, o tavsiyeyi Saray'a yapsın

Türkiye ekonomisi ile ilgili açıklamalarda bulunan Ayasofya imamı Boynukalın'a tepki gösteren Şener, "İktidara yalakalık yapıyorsa o kişi din adamı sayılmaz, din bilgini de sayılmaz" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Konya Milletvekili Abdüllatif Şener, "Bi 'Karar Ver" programında Elif Çakır ve Yıldıray Oğur'un sorularını yanıtladı

Şener, ekonomi ilgili sosyal medya hesabından yorumlarda bulunan Ayasofya İmamı Mehmet Boynukalın'ı eleştirdi.

"İmanına göre değil midesine göre konuşanın insanların söylediğinin bir değeri yoktur. Sıfatı ne olursa olsun" diyen Şener şunları kaydetti:

Ayasofya İmamı o tavsiyeyi Saray'a yapsın. İslam fıkhında bir kural vardır; alim dediğiniz, din adamı dediğiniz kişi, iktidara yalakalık yapmaz. İktidara yalakalık yapıyorsa o kişi din adamı sayılmaz, din bilgini de sayılmaz. Hatta, eski ulemanın fetvası var; sultanın sofrasına oturamaz. Onun sofrasına oturaksın, ekmeğini yiyeceksin, Allah'ın muradı için konuşmayacaksın. 'Sultanın muradı ne' diye Allah'ın ayetlerini ona göre yorumlayacaksın. Bu ortamda şunu demesi lazım; Bu ülkeyi yönetenler lüksün ve israfın içindedirler. Milyarca para harcanıyor. Uçan saraylarda yaşıyor. Hz. Ömer ve Hz. Ali gibi yaşayın.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ne olmuştu?

Ayasofya Cami imamı Mehmet Boynukalın, Mezkez Bankası başkanın görevden alınması üzerine dövizin sert yükselişine ayetle yorum yaptı. 

Bakara Suresi'nden ayetler paylaşan ve vatandaşları sabırlı olmaya çağıran Boynukalın, "Faizcilerle mücadele etmek İslam'ın emridir" dedi.

Boynukalın şunları söylemişti:

Bundan yüz yıl önce olduğu gibi istiklal mücadelesi veriyoruz yedi düvele karşı. Terörle, ekonomik savaşla vs. üzerimize geliniyor. Bize düşen sabırla mücadeleye devam etmektir. Allah millete, devlete zeval vermesin. Yolunda olanlara Rabbimiz yardım edecektir.

"Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla; mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle sınayacağız. Sabredenleri müjdele! Onlar, başlarına bir musibet geldiğinde, “Doğrusu biz Allah’a aidiz ve kuşkusuz O’na döneceğiz” derler. İşte rablerinin lutufları ve rahmeti bunlar içindir ve işte doğru yola ulaşmış olanlar da bunlardır." (Bakara suresi 155-157)

Açıklama: Faizin azaltılması ve sonunda tamamen kaldırılması hem İslam'ın hem de aklın gereğidir. Güçlü ekonomilerde faiz % 0-1 arasında. O sebeple faizcilerle mücadele etmek de İslam'ın bir emridir. Önceki tivitim biraz da bununla ilgilidir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU