Suriyeli çocuklar ülkelerinden getirdikleri eşyalarla hayata tutunuyor

Ürdün’deki Za’atari mülteci kampında yaşayan Suriyeli çocuklar ülkelerinden getirdikleri eşyaların ardındaki hikayeleri anlattı

Ürdün'deki Za'atari mülteci kampında yaşayan Suriyeli çocuklar ülkelerinden ayrılırken yanlarına aldıkları eşyaların hikayelerini ve onlara anımsattıklarını anlatıyor / Fotoğraf: Unicef/Christopher Herwig

Christopher Herwig - The Independent 

Suriye’de 9. yılına giren savaş son aşamalarına gelirken, ülkenin ve bölgenin geleceği belirsiz. Zamanı geldiğinde ülkeyi yeniden inşa edecek Suriyeli çocuklardan 10’lu yaşlarına girenler hayatlarında çatışma, yerinden edilme ve şiddetten başka bir şey görmedi ve darmadağın olmuş toplumların ortasında büyüdü.

Savaş yüzünden ülkesini terk etmek zorunda kalan ve yıllardır Ürdün’deki Za’atari mülteci kampında yaşayan Suriyeli çocuklar yanlarında getirdikleri birkaç eşyayla hatıralarını canlı tutuyor. Bu eşyalar arasında; ölen babalarının isimlerinin yazdığı nesneler, çatışmadan kaçarken onları rahatlatan oyuncaklar ve hatta bir gün geri dönüp de kullanacakları umuduyla evlerinin anahtarları bile bulunuyor.

 

 

Suriye’de savaş başladığından beri en fazla çocuk ölümünün yaşandığı yıl 2018'di. Birleşmiş Milletler’in (BM) tespit edebildiği rakamlara göre, sadece o yıl çatışmalarda ölen çocuk sayısı bin 106. Geçen yıl 434 çocuğun ölümüne ya da yaralanmasına neden olan mayınlar ölüm sebepleri içinde birinci sırada yer alıyor. Yine sadece geçen yıl Suriye’deki eğitim ve sağlık kurumlarına 262 saldırının düzenlendiği ve bunun savaşın sürdüğü yılların rekoru olduğu bildiriliyor.

Suriyeli çocukların geleceği tehlike altında ve her 10 çocuktan 6’sı hala acil insani yardıma muhtaç durumda.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU