Uganda'daki ulusal parkta 6 aslan parçalanmış halde bulundu

Cesetlerin çevresinde ölü akbabaların bulunmasının ardından, hayvanların zehirlendiği düşünülüyor

Uganda'daki Queen Elizabeth Ulusal Parkı'nda, zehirlendiği düşünülen 6 aslan ölü ve parçalanmış şekilde bulundu (AFP)

Uganda'nın Queen Elizabeth Ulusal Parkı'nda zehirlendiklerinden şüphelenilen 6 aslan ölü ve parçalanmış halde bulundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uganda Yaban Hayat Yönetimi (UWA), cuma akşamı bu büyük kedilerin vücutlarının büyük kısmının kayıp halde bulunduğunu ve etraflarında ölü akbabalar olduğunu açıkladı.

Yasadışı yaban hayatı ticareti ihtimalinin göz ardı edilemeyeceğini ifade eden yetkililere göre, ölü kuşlar aslanların zehirlenmiş olabileceklerine işaret ediyor.

UWA olayı kınarken, hem parkın hem de parktaki yaban hayatın hala güvenli olduğu konusunda kamuoyunun şüphelerini gidermeye çalıştı.

Kurum cumartesi günkü açıklamasında şunları söyledi:

Uganda Yaban Hayat Yönetimi, Queen Elizabeth Ulusal Parkı'nda 6 aslanın ölümünü üzüntüyle duyurur.

Aslanların cesetleri dün akşamüstü Ishasha bölgesinde, vücutlarının büyük kısmı kayıp şekilde bulundu.

Olay yerinde 8 ölü akbaba da bulundu. Bu, aslanların kimliği bilinmeyen kişilerce zehirlenmiş olabileceği ihtimaline işaret ediyor.

Bir inceleme ekibi, hayvanlara ne olduğunu anlamak için polisle birlikte "sahada" çalışıyor.

UWA'nın açıklaması şöyle devam etti:

Aslanların vücutlarının bazı kısımlarının kayıp olduğu göz önünde bulundurulduğunda, yasadışı yaban hayatı ticareti ihtimalini göz ardı edemeyiz.

UWA yaban hayatındaki hayvanların yasadışı şekilde öldürülmesini şiddetle kınıyor çünkü bu sadece ülke olarak turizmimizi değil, aynı zamanda koruma altında bulunan alanlarımızdaki koruma ve toplum çalışmalarını destekleyen gelirin elde edilmesini olumsuz etkiliyor.

Uganda Yaban Hayatı Yönetimi, Uganda'daki aslanların ve diğer yabani hayvanların korunmasını güçlendirmeyi sürdüreceğine ve makul bir sonuç alıncaya dek meselenin peşinde olacağına kamuoyunu temin eder.

Ulusal parklarımız ziyaretçiler için emniyetli ve ilgi çekici kalmayı sürdürüyor; hâlâ Queen Elizabeth ve diğer parklarda aslanlarımız var.

Uganda'da kaçak avcılığın, koronavirüs pandemisinin başladığı Mart 2020'den bu yana yükselişte olduğu düşünülüyor.

Mayısta benzer bir olayda, Queen Elizabeth Ulusal Parkı'nda bir aslanın vücut parçaları kayıp halde bulunduğu bildirilmişti. 

National Geographic'ten Charles Tumwesigye'ye göre UWA'nın saha operasyonları müdür yardımcısı, 2020 Şubat ve Mayıs arasında kurumun parklarında 367 kaçak avcılık vakası kaydettiğini, bu sayının 2019'daki aynı döneme kıyasla iki kat daha fazla olduğunu ifade etti.

Bazı uzmanlar bunun pandemi sürecinde turizm gelirinin düşmesi nedeniyle ülkedeki kaçak avcılık karşıtı faaliyetlerin azalmasıyla bağlantılı olabileceğini düşünürken, bazıları da ailelerini geçindirmekte zorluk çeken yerel halkın çaresizlikten hayvanları avlamak için tuzak kuruyor olabileceğini söylüyor.

UWA, turizmin Uganda'nın gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) neredeyse yüzde 10'unu ve toplam ihracatının yüzde 23'ünü oluşturduğunu belirtti.

Kurumun açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

Doğa turizmi ekonomiye 1,6 milyar dolar (yaklaşık 11,5 milyar TL) katkıda bulunuyor. Aynı zamanda yaban hayatının korunduğu alanların çevresindeki toplulukların refahına da katkı sağlıyor.

Turizm geliri ulusal parkların çevresindeki toplulukların geçim kaynaklarını geliştirmekte önemli rol oynuyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU