Rus hacker, Tesla'ya saldırı düzenlemeye çalıştığını itiraf etti

Kriuçkov, Elon Musk'ın CEO'su olduğu şirketin bir çalışanına sisteme virüs yüklemesi için 1 milyon dolar teklif etmişti

Kriuçkov, savcılarla anlaşma imzalayarak hapis süresini indirdi (Fotoğraflar: Reuters / AP)

Rus hacker Egor Igoreviç Kriuçkov, Elon Musk'ın CEO'su olduğu Tesla şirketinin bilgisayar ağına kötü niyetli yazılım yerleştirmeye çalıştığına dair suçlamaları kabul etti.

ABD Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında, 27 yaşındaki Kriuçkov'un 15 Temmuz 2020-22 Ağustos 2020 arasında ABD'de turist vizesiyle bulunduğu, bu dönemde bir Tesla çalışanına şirketin sistemine zararlı yazılım yüklemesi için 1 milyon dolar teklif ettiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Suçlamalara göre Rus hacker, Tesla'nın Nevada eyaletinde yer alan batarya üretim tesisindeki sisteme “fidye yazılımı” (ransomware) olarak bilinen kötü niyetli yazılımlardan yüklemeyi amaçlıyordu. Bu yazılımlarla hackerlar karşı tarafın bilgilerini çalıp kullanıcıları sistem dışı bırakıyor, daha sonra da çalınan bilgileri geri vermek için büyük miktarlarda fidye talep ediyor.

Kriuçkov, Tesla çalışanını birkaç kez dışarıda bir şeyler içmeye davet etmiş, planını anlatarak para teklifini yapmış ve kendisiyle iletişime geçmesi için bir telefon vermişti. Çalışansa durumu Tesla'ya haber edince şirket de FBI'ya ihbarda bulunmuştu. FBI, çalışana Kriuçkov'la görüşmelerini kayıt altına almasını söylemiş, bunun ardından düzenlenen operasyonda hacker yakalanmış ve saldırı engellenmişti.  

Gözaltına alınan Kriuçkov, Eylül 2020'de Rus yönetiminin saldırı planından haberdar olduğunu ifade etmişti. Öte yandan FBI ve avukatlarsa olayın Kremlin'le bağlantılı olmadığını savunmuştu.

Teknoloji sitesi The Record'a göre, Rus hacker savcılarla öngörülen 5 yıllık hapis cezasını 10 aya kadar düşürme şansının bulunduğu bir anlaşma imzaladı.

Kriuçkov'un karar duruşması 10 Mayıs'ta yapılacak.


Independent Türkçe, BBC, The Record

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU