Kadınlar, birçok ilde eylem yaptı: İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine tepki gösteren kadınlar, "Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula!" sloganıyla eylem düzenledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kararıyla Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine yönelik tepkiler büyüyor.

Sözleşmenin fehsedilmesine tepki gösteren kadın dernekleri başka İstanbul olmak üzere birçok ilde protesto gösterileri düzenledi.

İstanbul Kadıköy'de bir araya gelen kadınlar, "Yıllardır verdiğimiz mücadeleyi bir gecede silemeyeceksiniz. Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula!" sloganıyla eylem yaptı.

Beşiktaş İskelesi’nde bir araya gelen binlerce kadın, "İstanbul Sözleşmesi bizim, vazgeçmiyoruz" pankartı açtı.

Ellerinde "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "6284’ü uygula", "Haklarımızdan ve canımızdan vazgeçmiyoruz", "Kadınız, öfkeliyiz, peşinizdeyiz", "İstanbul Sözleşmesi bizimdir", "Cumhurbaşkanı dahil hiç kimse anayasanın üstünde değildir" ve "Sözleşmeden çıkma kararı iptal edilsin" dövizleri taşıyan kadınlar, eylem boyunca "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "İstanbul Sözleşmesinden vazgeçmiyoruz" diye haykırdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ankara ve İzmir'de protesto

Ankara'da kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini protesto etmek için Sakarya Caddesi'nde buluştu. Polis, barikat kurarak kadınların Sakarya Caddesi'ne girmesini engelledi. Bunun üzerine kadınlar, "Aç aç, barikatı aç" sloganları atarak polisin barikatı açmasını istedi. 

Kadınlar daha sonra polis barikatını geçerek Sakarya Meydanı'nda İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesini protesto etti.

İzmir Alsancak’ta ise Türkan Saylan Kültür Merkezi ve Alsancak İskele'sinde buluşan kadınlar, "İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Yapılan açıklamada, "Biz Türkiye devleti halihazırda İstanbul Sözleşmesi’nin tarafıyken kanımızı donduran kadın ve LGBTİ+ cinayetlerine şahit olduk. İstanbul Sözleşmeni uygulamaktan aciz bu iktidar şimdi kadınların elindeki tek dayanak olan İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı aldı. Bu kararla kadınların ve LGBTİ+ yaşam haklarına doğrudan saldırarak biz İstanbul Sözleşmesi için mücadele edenlere savaş açtı" denildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU