Öldürülen arkeolog Sinan Sertel için tören düzenlendi

Antalya’nın Olympos Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında görevli Sertel, tartıştığı kişi tarafından bıçaklanarak hayatını kaybetmişti

Fotoğraf: İHA

Antalya’nın Kumluca ilçesindeki Olympos Antik Kenti’nde kazı ekibinde görevli 32 yaşındaki sanat tarihçisi ve arkeolog Sinan Sertel, son yolculuğuna uğurlandı.

Dün tartıştığı kişi tarafından bıçaklanarak öldürülen Sertel için saat 12:00'de Antalya Arkeoloji Müzesi'nde tören düzenlendi. 

Independent Türkçe'nin ulaştığı Olympos Kazısı Başkanı Prof. Dr. Yelda Uçkan, olayın basına yansıdığı gibi ağaç kesme değil, bitki temizleme tartışması olduğunu öne sürdü.

Uçkan, S. P. isimli zanlının, kazı ekibinin "izinli" şekilde yürüttüğü bitki temizleme çalışmasına tepki göstererek Sertel'i öldürdüğünü iddia etti.

Kazı başkanı yardımcılarından Gökçen Öztaşkın, Sinan Sertel ile S.P.’nin yaklaşık bir ay önce tartıştığını belirtti. Öztaşkın, “Siz doğayı katlediyorsunuz, sistemin köpeğisiniz’ diyordu. Sosyal medyadan da çevreciymiş gibi görünüyordu. Sinan’ın telefon numarasını bir yerden bulmuş ve olay günü mesaj atarak, ‘Gel seninle görüşelim’ demiş” dedi. Gökçen Öztaşkın, olay günü ağaç kesme olayının doğru olmadığını da ifade etti. 

“Gerekli çevre raporunu Sinan temin etmişti”

Prof. Dr. Yelda Uçkan, üzüntüsünü “Bir çalışanımızdan öte, oğlumuzu kaybettik” sözleriyle dile getirirken, Sertel’in bitki temizleme çalışmaları için gerekli raporu aldığını belirtti:

“Bakanlığın izniyle her yıl rutin olarak, alanda çalışabilmemiz için bitki temizliği yapılır. Bu durumn Bakanlar Kurulu kararlı, genel müdürlüğümüz ruhsatlıdır. Sinan da yapılan çalışmanın alana katkı sunacağına ilişkin raporu, gerekli çevre raporunu temin etti. Zaten yıllardır Olympos kazısında bizimle çalışırdı.” 

Olympos Kazısı Başkanı Uçkan, kazı ekibinde çalışanların güvenliklerinin nasıl sağlandığı sorusuna ise “Olay, sahilde, kazı evinin önündeki yerde gerçekleşti, kazı alanında değil. Kazı alanında gerçekleşmiş olsa da bizim sürekli güvenliğimiz sağlanamıyor. Aslında Jandarma sorumlu ama onlar da sürekli başımızda bekleyemiyorlar. Kimseyi suçlamıyorum, devamlı güvenliğimizin sağlanması çok zor. Çok üzgünüm” yanıtını verdi.  

 

Prof. Dr. Yelda Uçkan- anadolu.edu.tr-.png
Prof. Dr. Yelda Uçkan / Fotoğraf: anadolu.edu.tr

 

Olympos kazısı ekibinden 32 yaşındaki Sinan Sertel, Ankara Üniversitesi Sanat Tarihi bölümünde doktora yapıyordu.

 

Sinan Sertel İHA.jpg
Sinan Sertel / Fotoğraf: İHA

 

Independent Türkçe, Ajanslar

 

DAHA FAZLA HABER OKU