El Arabiya: İstanbul'da yayın yapan İhvan'a yakın televizyon kanallarından Mısır karşıtı yayınları durdurmaları istendi

El Arabiya televizyonu, Türkiye'nin İstanbul'da yayın yapan Müslüman Kardeşler bağlantılı televizyon kanallarına Mısır karşıtı yayınları durdurma talimatı verdiğini iddia etti

Fotoğraf: AA

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) merkezli El Arabiye televizyonu, Türkiye'nin İstanbul'da yayın yapan Müslüman Kardeşler bağlantılı televizyon kanallarına Mısır'a yönelik eleştirel yayınlarını durdurmaları talimatı verdiğini iddia etti.

El Arabiya'nın internet sitesinde yayımlanan ve "konuyla ilgili bilgi sahibi" kaynaklara dayandırılan haberde Türk makamlarının üç muhalif kanal; El Şark, Vatan ve Mekameleen'e Mısır'a yönelik eleştirel siyasi programları derhal durdurmaları ve sadece siyasi olmayan program ve dizilere yer vermeleri için talimat ilettiği ileri sürüldü. Talimata uymayanlara kapatma gibi cezalar verilebileceği belirtildi.

İstanbul'dan yayın yapan El Şark televizyonu Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Mısır Sokaklarında" dizisinin bu akşamki bölümünün yayınlanmayacağını belirterek izleyicilerinden özür diledi. Bölümün niçin yayınlanmayacağına dair bilgi ise verilmedi.


Televizyonlara içerik uyarısı

Independent Türkçe'nin ulaştığı kaynaklara göre Mısır kanallarından kültürel programların yapılmasının istendiği bu minvalde Sisi karşıtı yayınların yapılmasının istenmediği ve bazı genel yayın yönetmenlerinin de görevi bırakması gerektiği ifade edildi. Independent Türkçe'nin ulaştığı bir diğer bilgiye göre de FETÖ'ye yakın bazı kişilerin Mısırlı yetkililerden ülkede yayın yapmak için izin istediği, Mısır makamlarının bu izni vermediği belirtildi.

Independent Türkçe'ye konuşan Mısırlı kaynaklar, iki ülke arasında 'diplomatik temasları yeniden başlatmak' diye bir şey olmadığını belirterek, Mısır ve Türkiye arasındaki diplomatik ilişkinin maslahatgüzar seviyesinde devam ettiğini belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Resmi kaynak, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmenin, egemenlik ilkesine ve Arap ulusal güvenliği gereklerine saygı temelinde olduğunu ifade ederek, ülkeler arasındaki ilişkileri düzenleyen yasal ve diplomatik çerçevelerin dikkate alınması gerektiğini vurguladı.

Kaynak, Kahire'nin, Mısır ile normal ilişkiler kurmak isteyen her ülkenin uluslararası hukuk kurallarına ve iyi komşuluk ilkelerine uymasını ve bölge ülkelerinin içişlerine müdahale girişimlerini durdurmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

Kaynak ayrıca, iki ülke arasında sorunlar yaşanmış olmasına rağmen halkları arasındaki güçlü bağların önemini vurguladı.

AK Parti Genel Başkan Danışmanı Yasin Aktay, Mısır ve Türkiye arasından kurulan diplomatik temasların ardından Arap medyasında çıkan Türkiye'nin Mısır muhalefetine yakın kanalları kapatacağı iddiasına ilişkin açıklama yaptı.

Haber 7'nin aktardığı habere göre, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirten Aktay, "Türkiye kimseyi tutuklamayacak ve Mısır'a teslim etmeyecek. Türk makamları ile TV yetkilileri arasında görüşmeler var. Televizyon yetkililerinden içerik politikasının gözden geçirilmesi talep edildi" dedi.
 

 

Mısır: Memnuniyetle karşılıyoruz

Mısır Enformasyon Bakanı Usame Heykel, Türk hükümetinin Mısır karşıtı kanallarla ilgili  kararını memnuniyetle karşıladıklarını belirti. Haykal, bu adımı, iki ülke arasında son yıllarda yaşanan farklılıklara konu olan dosyaların tartışılması için uygun bir ortam yaratan Türk tarafından iyi bir jest olarak nitelendirdi. 

Uluslararası ilişkilerde bir ülkeden başka bir ülkeye kanal açılmasının kabul edilemeyeceğini de sözlerine ekleyen Heykel "Her ülkenin kendi ve halkının çıkarını gözetmesi çok önemli. Türkiye ile Mısır arasındaki siyasi anlaşmazlıkların iki halkın da çıkarına olmadığı düşüncesindeyim. Mısır, kimseye muhalefet etmeyen bir devlettir ve ortak çıkarları anlamak ve korumak temelinde herkesle ilişkilerini geliştirmeye çalıştığı için Mısır'ın uluslararası ilişkilerinde sabit bir pozisyonu vardır" dedi.


Mısır ile normalleşme çabaları

Türkiye ile Mısır arasında son dönemde ilişkileri normalleştirmeye dönük çabalar hız kazandı. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen cuma günü yaptığı açıklamada Mısır ile hem diplomatik hem istihbari temasların başladığını belirtmiş, ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da "Mısır'la istihbari, diplomatik ve ekonomik olarak zaten işbirliği sürecimiz devam ediyor. Bunda herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. En üst düzeyde değil de en üst düzeyin şöyle bir tık altında bu devam ediyor" açıklaması yapmış ve Mısır'la bu süreci çok daha güçlü bir şekilde devam ettirmek istediklerini kaydetmişti.

Türkiye'den gelen açıklamaların ardından Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesinin "Türkiye'nin politikasında gerçek bir değişim" görülmesine bağlı olduğunu söylemişti.

Mısır'da Türkiye'nin desteklediği Seçimle işbaşına gelen devlet başkanı Muhammed Mursi'ye yönelik 2013 yılındaki darbenin ardından iki ülke ilişkileri maslahatgüzar seviyesine indirilmişti. Ülke tarihinde ilk kez demokratik seçimlerle göreve gelen Mursi, dönemin Genelkurmay Başkanı ve şimdiki Devlet Başkanı Abdülfettah Sisi tarafından devrilmişti. Müslüman Kardeşlerin Mısır'da terör örgütü ilan edilmesinin ardından hareketin pek çok üyesi Türkiye'ye başta olmak dünyanın farklı bölgelerine gitmişti

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU