Elon Musk: Starship SN11, gökyüzüyle buluşmaya "neredeyse hazır"

SpaceX, Starship'in yörünge uçuşunun "temmuzdan önce" ve Ay seyahatinin de 2023 gibi erken bir tarihte yapılmasını planlıyor

Starship SN11, SN10’un uçuş denemesinden sadece iki hafta sonra Boca Chica, Texas’tan havalanabilir (SpaceX)

SpaceX'in patronu Elon Musk, Mars'a gitmesi planlanan Starship gemisinin bir sonraki büyük uçuş denemesinin yakın olduğunu söyledi.

Önceki SN10 prototipinin kendi yüksek irtifa denemesini gerçekleştirmesinden bu yana yalnızca iki hafta geçti. Ama Starship SN11, daha şimdiden SpaceX'in Teksas'taki Boca Chica tesisinin fırlatma rampasında.

Genelde SpaceX, fırlatmanın devam edebilmesi için bir araya gelmesi gereken çok sayıdaki değişkene dikkat çekiyor ve gerçekleşmesine birkaç dakika kalana dek Starship denemelerini duyurmuyor.

Bu değişkenler donanımla ilgili hazırlıkları, hava durumunu, yasal onayı ve yolların yerel düzeyde kapatılmasını içeriyor.

Cameron Belediyesi,  güvenlik nedeniyle boşaltılması gereken 4 numaralı otoyolun ve Boca Chica Plajı'nın geçici olarak kapatılacağına dair herhangi bir bildirimi henüz yayımlamadı.

Salı günü Twitter'da paylaştığı gönderide Musk, Starship SN11'in "uçmaya neredeyse hazır" olduğunu yazarken SpaceX'in, yeni nesil uzay aracını ilk yörünge fırlatmasına temmuza kadar hazırlayacağını da doğruladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Starship'in son derece iddialı deneme programı, Musk'ın SpaceX çalışanlarına uzay aracının geliştirilmesinin diğer tüm projelerden öncelikli görmelerini emretmesinin ardından geldi.

Teknoloji milyarderi, 2023'te Ay'ın etrafında gezecek ilk ticari yolcularını uzay aracında ağırlamanın yanı sıra mürettebatlı Mars görevlerini de 2024 gibi yakın bir tarihte gerçekleştirmeyi umuyor.

SpaceX her yıl, her biri 100 kişiye kadar ulaşan kapasitesiyle günde üç kez uçuş yapabilecek 100 Starship inşa etmeyi planlıyor.

Nihai hedef Mars'ta kalıcı bir insan kolonisi kurmak. Musk, insanlığın gelecekte hayatta kalması için bunun gerekli olduğunu iddia ediyor.

Şiddetli bir patlamayla sonuçlanan Starship SN10 uçuş denemesinin ardından SpaceX, hesapta olmayan ani parçalanmaya rağmen aracın gelişim sürecinin iyi gittiğini söyledi.

Firma, "Bu test uçuşlarının hepsi, hem mürettebatı hem de kargoyu uzun süreli, gezegenler arası uçuşlarda taşımak ve insanlığın Ay'a geri dönmesini, Mars'a ve ötesine seyahat etmesini sağlamak için tasarlanmış tamamen yeniden kullanılabilir bir ulaşım sistemine yönelik anlayışımızı ve bu doğrultudaki çabalarımızı geliştirmekle ilgili" ifadelerini kullanmıştı.

Starship, Dünya yörüngesine 100 metrik tonu aşan yük taşıma kapasitesiyle şimdiye kadar geliştirilmiş en güçlü fırlatma aracı olacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Ata Türkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU