Kısıtlamaların gevşemesi sonrası, "hava kirliliği" seviyesi küresel olarak yeniden arttı

Yapılan açıklamada, "Şimdi, pandeminin ortaya çıkışından bir yıldan fazla bir süre sonra kısıtlamalar hafifledikçe, hava kirliliği yeniden yükselişe geçti” dedi

Fotoğraf: AA

Avrupa Uzay Ajansı ESA, karantina döneminde azalan hava kirliliğinin, kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte tekrar yükselişe geçtiğini kaydedi.

NTV'de yer alan habere göre; artış seviyelerini göstermek için Çin'den gelen görüntüleri kullannan uzay ajansı, yaptığı açıklamada, "Şimdi, pandeminin ortaya çıkışından bir yıldan fazla bir süre sonra kısıtlamalar hafifledikçe, hava kirliliği yeniden yükselişe geçti” ifadeleri kullandı.

ESA’nın Copernicus Sentinel-5P uydusundan alınan veriler kullanılarak oluşturulan görüntüler, Şubat 2019, Şubat 2020 ve Şubat 2021'de Çin'deki aylık ortalama nitrojen dioksit konsantrasyonlarını gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şubat 2019 ile Şubat 2020 arasında Çin’in başkenti Pekin'in nitrojen dioksit konsantrasyonlarındaki düşüş oranının yüzde 35,  Çongçing kentindeki düşüsün ise yüzde 45 olduğu belirtildi. 

Ancak, ESA, Şubat 2021 itibariyle Pekin'in Kovid-19 öncesi geri döndüğünü, Chongqing'in ise Kovid-19 öncesi rakamlarını neredeyse ikiye katladığını açıkladı.

ABD ve Avrupa'da artış olabilir

Copernicus Sentinel-5P’nin görev yöneticisi Claus Zehner yaptığı açıklamada, durumun beklendiğni ifade ederek şunları kaydetti:

Tüm dünyada karantinalar kalktıkça hava kirliliğinin yeniden artacağını daha önce öngörmüştük. Bununla birlikte, atmosferdeki azot dioksit konsantrasyonları yalnızca insan faaliyetine bağlı değildir. Rüzgar hızı ve bulut örtüsü gibi hava koşulları da bu seviyeleri etkiler, ancak geçen yılki azalmaların büyük bir kısmı karantina uygulanmalarından kaynaklandı.Önümüzdeki haftalarda ve aylarda, Avrupa'da da nitrojen dioksit konsantrasyonlarında da artış bekliyoruz

"Hava kirliliğindeki azalma 50 bin ile 75 bin insanın hayatını kurtardı"

Zehner, ABD'de de Çin ile benzer bir eğilim gözlemlendiğini aktardı. Mart 2020'de alınan uydu görüntüleri, özellikle üleninin Batı Kıyısı'ndaki erken karantina önlemlerinin aldığı  bölgelerde, aha az nitrojen dioksit yoğunluğu görüldü. Stanford Yer Sistemi Bilimi Bölümü'nde yardımcı doçent olan Marshall Burke, bu dönemdeki daha iyi hava kalitesinin ABD’deki 50 bin ile 75 bin kişiyi erken ölümden kurtarmış olabileceğini söyledi.

 

Independent Türkçe, NTV

DAHA FAZLA HABER OKU