Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesine tepkiler: Halk iradesinin gaspı, milletin vicdanında yok hükmünde

Gergerlioğlu’nun hakkındaki kesinleşmiş karar, Meclis’te okundu. Karara siyasiler tepki gösterdi. MHP’li Yıldız AYM’ye bireysel başvurunun bu durumu engelleyemeceğini savundu

Fotoğraf: AA

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun hakkındaki kesinleşmiş yargı kararının Meclis'te okunmasının ardından milletvekiliği düşürüldü. 

Vekilliği düşmesinin ardından HDP'li isimler Genel Kurul’da “Darbeci AKP" ve "Hak, hukuk, adalet" sloganlarıyla tepkilerini dile getirdiler.

HDP’lilerin yanı sıra kamuoyunun birçok kesiminden de karara tepki geldi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

CHP: Halk iradesinin gaspı

CHP’li Fethi Açıkel, “Saray rejimi, milletin iradesine darbe yapmaktan sıkılmıyor” diyerek, “Bağımsız yargı bu yüzden önemli. Usulsüz biçimde Gergerlioğlu’nun vekilliğinin düşürülmesi ile Meclis iradesi bir kez daha ayaklar altına alındı. Anayasa’ya aykırı bu karar, AKP otoriterliğinin son utanç halkasıdır” ifadelerini kullandı. 

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül sosyal medya hesabından “Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun vekilliğinin düşürülmesi, en açık tabiriyle, halk iradesinin gaspıdır” görüşünü paylaştı.

Bülbül, “Meclis Anayasa'yı yine ihlal etmiştir” dedi. 

CHP’li Hasan Baltacı ise, “Yargı reformunun arkasında saf tutanlar, havaya bakacaklarına önce dönüp milletin iradesinin temsil edildiği Meclis’te yaşanan hukuksuzluğa baksınlar. Bu karar, hem milletin vicdanında hem de hukukta yok hükmündedir” diye yazdı. 

MHP’li Yıldız: AYM’ye bireysel başvuru bu durumu engellemez

MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, “Anayasa’nın 84/2 maddesi gayet açık kesinleşmiş mahkeme kararının  TBMM de okunmasıyla Milletvekilliği düşer” hatırlatmasında bulunarak, “Anayasa mahkemesine bireysel başvuru yapılması bu durumu engelleyemez” görüşünü savundu. 

Turan: Biz sürecin şahitleri olduk

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan karara ilişkin, "Sayın Gergerlioğlu ile ilgili bugün yapılan işlem ne oylamadır ne karardır ne de benzer hüküm doğuran bir ifadedir. Bugün Meclis Başkanımızın okumuş olduğu karar, Anayasa'nın, İç Tüzük'ün gereği mahkemenin verdiği kararın okunmasıdır. Biz, oylama yapmadık. Biz, karar vermedik. Biz, Anayasa'daki öngörülen sürecin şahitleri olduk" ifadelerini kullandı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nin, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onadığını hatırlatan Turan, "Gergerlioğlu, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkını kullanarak, tedbir kararı istemiş. Yani, Anayasa Mahkemesi'ne 'Meclis'te okunmasın bu karar' demiş. Fakat Anayasa Mahkemesi tedbir kararını da reddetmiş. Sayın Meclis Başkanı'na bu kararı okumaktan başka hiçbir yol kalmamış. O yüzden bugünkü Genel Kurul'da demokrasiye, adaba aykırı tavır ve davranışlar hiçbirimizin hak etmediği davranışlardı" değerlendirmesinde bulundu.

Atay: Halkın iradesine darbe yapıldı 

TİP Milletvekili Barış Atay, “Gergerlioğlu’nun bir portal haberini retweet ettiği için milletvekilliği düşürüldü. Halkın iradesine darbe yapılmıştır. Darbeci de AKP-MHP iktidarıdır” ifadesini kullandı. 

Karara bazı yazar ve gazeteciler de sosyal medyadan tepki gösterdi.

Gergerlioğlu hakkında, "Devlet adım atarsa barış 1 ayda gelir" başlıklı haberi paylaşması suçlama konusu yapılarak dava açılmıştı. 21 Şubat 2018 tarihinde “Örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla 2 yıl 6 ay hapis cezası verilen Gergerlioğlu'nun cezası 19 Şubat’ta Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onanmıştı.
Gergerlioğlu hakkında kararın okunmasıyla milletvekilliği düşürüldü ve HDP'nin TBMM'deki sandalye sayısı 55'e düştü.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU