Salgında büyük kayıplar veren orta gelir grubu ülkeler şimdi de aşı parasını denkleştirmekte zorlanıyor

Dış İlişkiler Konseyi'nden Bollyky, "Pandeminin boyutuyla aşı kıtlığı arasındaki en büyük uyumsuzluk bu ülkelerde görülüyor" dedi

Koronavirüs salgınında vaka sayısı dünya genelinde 120 milyonu aştı (Reuters)

Koronavirüs (Kovid-19) salgınında büyük kayıplar veren orta gelir grubu ülkeler şimdi de aşı masraflarını karşılamada güçlük yaşıyor.

ABD ve Birleşik Krallık (BK) gibi varlıklı ülkelerin imkanlarından ve üretim kapasitesinden yoksun bu ülkeler, ekonomilerini canlandırmak ve salgından kurtulmak için acilen aşılara ihtiyaç duyuyor ancak bunu zaten yıllardır kısıtlı olan sağlık bütçeleriyle yapmaları gerekiyor.

Güney Afrika, Kolombiya ve Kovid-19'dan sert şekilde etkilenen diğer orta gelir grubu ülkeler, vatandaşlarının daha fazla acı çekmesini önleme umuduyla aşı satın almak isteseler de bu konuda daha zengin ülkelerin gerisinde kalıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kovid-19 nedeniyle 2,3 milyonu aşkın kişinin enfekte olduğu, 61 binden fazla kişinin de hayatını kaybettiği Kolombiya, salgında bugüne kadar ağır bir bedel ödedi. Latin Amerika ülkesi şimdi başka bir maliyetle daha karşı karşıya: Nüfusunu aşılamak için yaklaşık 850 milyon dolara (yaklaşık 6,4 milyon TL) ihtiyacı bulunuyor.

Yaklaşık 50 milyon kişi için yıllık 10 milyar doları (yaklaşık 75 milyar TL) bulan bir sağlık bütçesi olan ülke, bir yandan da nüfusu için aşı tedarik etmeye çalışıyor.

Bloomberg sitesinin haberine göre Dış İlişkiler Konseyi (CFR) Küresel Sağlık Programı Direktörü Thomas Bollyky, Arjantin ve Peru gibi Latin Amerika devletleri dahil olmak üzere bazı ülkelerin salgında bilhassa savunmasız kaldığını söyledi.

CFR tarafından hazırlanan bir rapora göre, Çin dışında orta gelir bandındaki ülkeler geçen ay küresel koronavirüs vakalarının neredeyse yarısını temsil ediyordu ancak bu ülkeler verilen aşı dozlarının yalnızca 17'sini alabildi.

Bollyky, "Pandeminin boyutuyla aşı kıtlığı arasındaki en büyük uyumsuzluk, orta gelir grubu ülkelerde görülüyor" dedi.

Pan Amerikan Sağlık Örgütü'nün (PAHO) mart başında yaptığı açıklamaya göre Kolombiya, Amerika kıtasında Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) öncülük ettiği aşı girişimi olan COVAX aracılığıyla Kovid-19 aşılarını alan ilk ülke olmuştu.
 


Diğer yandan nüfusunun üçte ikisini aşılamak için yaklaşık 1,3 milyar dolar (yaklaşık 10 milyar TL) bütçe ayıran Güney Afrika da benzer bir ikilemle karşı karşıya bulunuyor. Worldometers'e göre 1,5 milyondan fazla vakanın görüldüğü ülkede can kaybı 51 bini geçti.

Öte yandan COVAX'ın sorunun yalnızca bir kısmını çözdüğü konuşuluyor. Bu girişim 2021 sonuna kadar katılımcı ülkelerde nüfusun en az 5'te birini korumayı hedeflerken, Kolombiya ve Güney Afrika dahil onlarca ülke, program aracılığıyla aldıkları aşıların bedelini ödemek zorunda.

Dış İlişkiler Konseyi'nden Bollyky, COVAX'ın "önemli bir başarı" olmasına rağmen, fon yetersizliği ve mevcut doz miktarındaki kısıtlamalarla boğuştuğunu ifade etti.


Independent Türkçe, Bloomberg, PAHO, Worldometers

Derleyen: Elvide Demirkol

DAHA FAZLA HABER OKU