Beyaz meslektaşlarından daha kötü koşullarda çalışan siyahi striptizciler 3,3 milyon dolar tazminat kazandı

Karar "ayrımcılığa karşı güçlü bir mesaj" olarak nitelendirildi

Danny’s striptiz kulübü yöneticisinin siyahi kadınlardan birine ırkçı hakarette bulunduğu öne sürülüyor / Fotoğraf: Google Maps

ABD’de siyahi striptizcilerin beyaz meslektaşlarına göre daha kötü koşullarda çalıştırıldıklarına ilişkin yargı kararının ardından, Mississipi’deki bir hakem heyeti 5  Afro-Amerikan striptizciye 3,3 milyon dolar (yaklaşık 20 milyon TL) tazminat ödenmesine karar verdi.

ABD Eşit İstihdam Fırsatı Komisyonu’nun (EEOC, Equal Employment Opportunity Commission) eyaletin başkenti Jackson’daki striptiz kulübü Danny’s Downtown Cabaret’e karşı açtığı ve bir yıl süren davada kadınlar için zararlarının tazmin edilmesi kararı verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İşyerindeki ayrımcılığa karşı kurulan komisyon, kulübün siyahi kadınların çalışabileceği saatleri sınırlandırdığını ve kaçırdıkları her vardiya için de 25 dolar (yaklaşık 150 TL) ceza kestiğini belirtti. Komisyon, beyaz striptizcilerin bu cezaya tabi tutulmadığı ve onlara daha esnek bir çalışma programı uygulandığını öne sürdü.

Kulüp ayrıca siyahi striptizcileri daha düşük ücrete ve daha kötü güvenliğe sahip Jackson’daki başka bir işletmede çalışmaya zorlamakla suçlandı. Ayrıca Danny’s yöneticisinin bir siyahi dansçıya karşı ırkçı hakaretlerde bulunduğu iddia edildi.

 

 

Ayrımcılık davasını geçen yıl ABD bölge yargıcı Henry Wilgate yönetti. Bir haftaya yakın süre boyunca zararın araştırılmasının ardından bu haftanın başında karara bağlanan davada hakem heyeti gecikmiş ödemelere, geçmiş ve gelecekteki zararları da dahil ederek kadınlara  toplamda 3,3 milyon dolar tazminat verilmesine karar verdi. 

Danny’s striptiz kulübünün avukatı Bill Walter, Cuma günü yargıç Wilgate’den tazminatı azaltmasını isteyeceğini söyledi. İtirazın reddedilmesi halinde temyize başvuracaklarını açıklayan Walter “Açıktır ki bu hüküm müvekkilimi üzdü” dedi. 

EEOC’nin Alabama, Birmingham’daki bölge avukatı Marsha Rucker yaptığı açıklamada komisyonun “hangi iş kolu olursa olsun bu tür bariz ve tekrarlanan ayrımcılığa maruz kalan çalışanları koruyacağını” belirtti.

Rucker şu açıklamalarda bulundu:

“Bu dava gösteriyor ki, EEOC ayrımcılık karşıtı federal yasaları ihlal eden hangi işletme ve hangi işveren olursa olsun dava edecektir, özellikle de ayrımcılığa son vermesi için defalarca uyarılmasına karşın buna devam edenleri… (...) Hakem heyeti Danny’s şahsında hukukun üzerinde olduğunu düşünen her işverene güçlü güçlü bir mesaj verdi.”

 


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız
 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU