Saygı Öztürk: Danıştay'da Yavaş'ın lehine olan karar nasıl değişti?

Danıştay, belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerdeki belediye tüzel kişiliğindeki temsilcilerinin değiştirilmesi yetkisini belediye başkanlarından alarak belediye meclisine verdi. Danıştay, Yavaş’ın yaptığı itirazı önce kabul, sonra ret etti

Danıştay, belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerdeki temsilcilerin değiştirilmesi yetkisinin belediye başkanlarından alınarak belediye meclisine verilmesine Mansur Yavaş'ın yaptığı itirazı reddetti / Fotoğraf: Independent Türkçe

Habertürk yazarı Yasemin Güneri ve Sözcü yazarı Saygı Öztürk, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Mansur Yavaş'ın belediyelerin iştiraki şirketlere yapılacak atamalarla ilgili Danıştay'a açtığı davayı köşelerine taşıdı. 

Güneri, "O atamaları belediye meclisi yapacak" başlıklı yazısında, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun aldığı kararı aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Danıştay, belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerdeki belediye tüzel kişiliğindeki temsilcilerinin değiştirilmesi yetkisini belediye başkanlarından alarak belediye meclisine verdi. Karara göre; belediye başkanları, belediye şirketlerinin yönetimine belediye meclislerinin onayı olmadan yönetici atayamayacak. Böylece AKP'nin ağırlıkta olduğu İstanbul ve Ankara meclislerinde İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın atama yetkileri sınırlandırılacak. 

Yerel seçimlerin kısa bir süre sonra Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 15 Mayıs 2019 tarihinde yayımladığı genelgede belediyelerin iştiraki olduğu şirketlerdeki belediye tüzel kişiliğindeki temsilcilerinin değiştirilmesi yetkisinin belediye meclislerine verildiği belirtildi. Genelgenin yayınlanmasının ardından belediye başkanlarının şirket yönetimlerine atadığı kişilerin tescil yapılmamaya başlandı. 

Habertürk yazarı Güneri, o genelgenin ardından Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın genelgeye karşı açtığı davanın seyrini şu şekilde kaleme aldı:

"Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na Mansur Yavaş’ın seçilmesinin ardından belediyenin yüzde 99.67 oranında hissedarı olduğu BELKO şirketine Kerim Yılmaz atanmıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genelgesini gerekçe gösteren Ankara Ticaret Sicil Müdürlüğü, Yılmaz’ın ticaret sicilinde tescil ve ilanı işlemini yapmadı. 

Bunun üzerine Ankara 10 Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açıldı. Mahkeme, Kerim Yılmaz’ın tescil işleminin yapılmamasını yasaya aykırı buldu. Bunun üzerine Yılmaz, BELKO Genel Müdürü olarak atandı.

Mahkeme’nin verdiği karara itiraz edildi. Bunun üzerine dosya Danıştay’a geldi.

Danıştay’da son sözü söyleme makamı olan İdari Dava Daireleri Kurulu da, geçtiğimiz ay toplanarak tüm belediye başkanlarını yakından ilgilendiren bir karara imza attı.

Kurul, belediye başkanlarının yetkisini kısıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın genelgesinin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle açılan davada, genelgenin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebinin reddine karar verdi.

Oyçokluğuyla alınan kararın gerekçesi önümüzdeki günlerde yayınlanacak”

Danıştay’daki karar nasıl değişti?

Sözcü yazarı Saygı Öztürk ise bugünkü yazısında, Mansur Yavaş’ın yaptığı itirazda Danıştay’ın öne Yavaş lehine karar verdiğini, daha sonra ise bu kararını değiştirdiğini yazdı.

Öztürk, Danıştay’da yaşanan süreci şöyle yazdı:

Ortak karar

Yavaş'ın, genelgenin yürütmesinin durdurulması ve iptaline ilişkin açtığı dava Danıştay 8 ve 10. daireleri müşterek kurulu tarafından verilen yürütmenin durdurulması istemini reddetti. Bu karara karşı Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından İdari Dava Daireler Kurulu'na itiraz edildi.

İdari Dava Daireler kurulu, 24 Aralık 2020 tarihinde toplandı. Toplantıya, karar almak için yeterli sayı olan 11 üye katıldı. Yapılan görüşmede 5'e karşı 6 oyla Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin itirazının kabulüne İç Ticaret Genel Müdürlüğü genelgesinin yürütülmesinin durdurulmasına karar verildi. Yani, dava Büyükşehir Belediyesi lehine sonuçlandı.

Dosya geri çekildi

Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin itirazının yerinde bulunması üzerine Dava Daireleri Kurulu Başkanı, dosyanın öneminden söz etti ve karar tutanağı üyelerin imzasına açılmadı. Başkan, diğer üyelerin de katılımıyla konunun ele alınması gerektiğini gerekçe gösterdi ve dosyayı geri çekti.

Kurulda, davanın reddi konusunda görüş ortaya koyan üç üye karar lehinde oy kullandı. İdari Dava Daireler Kurulu ndaki  görevleri sonlandırıldı ve bunlar dairelerine dönerken, yerlerine yeni üyeler görevlendirildi.  Böylece, kurulda çoğunluk sağlanmış oldu.

Bu kez reddedildi

Dava Daireleri Kurulu'nun gündemi kurula başkanlık edecek olan Başkanvekilince belirleniyor. Gündem, en az iki gün önce belirleniyor ve üyelere bildiriliyor. Üye değişimleri tamamlandı, aynı dosya 4 Şubat 2021 tarihinde Dava Daireleri Kurulu'nun gündemine alındı. Bu kez oylamada 6'a karşı 7 oyla belediyenin itirazı reddedildi.  Böylece belediyenin lehine karar veren heyet, üye değişiminden sonra belediyenin aleyhine karar vermiş oldu.

 

Sözcü, Habertürk

DAHA FAZLA HABER OKU