Mültecilere yardım eden Avrupalılar tutuklanıyor

Avrupa genelinde sığınmacılara yiyecek, barınma, ulaşım ve diğer “temel insani yardım” sağladığı için suçlu görülen kişilerin sayısında ciddi bir artış var

Maya Konforti adındaki gönüllü 2015'te Fransa'nın Calais şehrindeki sığınmacılarla konuşuyor / Fotoğraf: openDemocracy

Son 5 yılda itfaiyeciler, papazlar ve yaşlı kadınların da aralarında bulunduğu yüzlerce Avrupalının, sığınmacı ve mültecilerle “dayanışma” sergilediği için tutuklandığını ve soruşturma geçirdiğini gösteren yeni bir araştırma yayımlandı.

openDemocracy adlı internet sitesinde yer alan araştırma, Avrupa genelinde sığınmacılara yiyecek, barınma, ulaşım ve diğer “temel insani yardım” sağladığı için 250 kişinin tutuklandığını veya suçlu muamelesi gördüğünü ortaya koydu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Medyada yer alan haberler, sivil toplum kuruluşlarının Avrupa araştırmaları ve diğer online kaynaklar baz alınarak yürütülen çalışmada, 2015’ten bu yana 14 Avrupa ülkesinde tutuklanan, soruşturma geçiren ve hapis veya para cezasıyla tehdit edilen kişiler olduğu tespit edildi. Olayların çoğunun İtalya, Yunanistan, Fransa, İngiltere, İspanya, Almanya ve Danimarka’da gerçekleştiği belirtildi.

Araştırma özellikle son 18 ay içerisinde bu tür olayların daha fazla yaşandığına dikkati çekti.

Geçen yıl ciddi oranda artan vaka sayısı, bir önceki yıla göre iki katına çıktı. Sadece 2018’de 100 olay yaşanırken, bu kişiler resmi belgesi olmayan sığınmacılara yiyecek, ulaşım veya diğer yardımlarda bulunduğu için tutuklandı veya ceza aldı.

Yaşanan örnekler arasında Yunanistan’da sığınmacıları boğulmaktan kurtardığı gerekçesiyle 30 yıl ceza almakla karşı karşıya gelen İspanyol bir itfaiye görevlisi, İtalya sınırında sığınmacılara barınma ve yiyecek sağlayan Fransız bir zeytin üreticisi ve küçük çocuklu bir aileyi taşıdığı için suçlanarak para cezasına çarptırılan 70 yaşında Danimarkalı yaşlı bir kadın bulunuyor.

Avrupalı yetkililerin kişilerin veya sivil toplum kuruluşlarının mülteci ve sığınmacılara yönelik yardımını “kısıtlayıcı” ve “hukuka aykırı” olarak nitelendiren insan hakları savunucuları, AB ülkelerine “insan hakları ve Avrupa değerlerine” yeniden sahip çıkmaları çağrısında bulundu.

 

 

İnsan hakları savunucuları, bu haftaki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde sığınmacı karşıtı politikalarıyla dikkat çeken aşırı sağ partilerin çoğunluk elde etmesi durumunda kıta genelindeki tutuklamaların daha da artacağı uyarısında bulundu.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International) araştırmacılarından Elisa de Pieri, Avrupalı yetkililerin “sığınmacılara hayatta kalacak kadar yardım sağlayan gönüllüleri engellemeye” çalıştığını belirtti. Pieri, tüm bu yaşananların İtalya’nın limanlarına sığınmacı botlarının girişine izin vermemesiyle başladığını vurguladı.

Pieri sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu, sivil toplum kuruluşlarının yanlış yaptığına dair çok güçlü ama yanlış bir mesaj verdi. Şimdi de bu yaklaşım güneyde denize kıyısı olmayan diğer ülkelere de sıçradı. İnsanı yardımda bulunan örgütlere dair negatif bir tablo oluşturmaya başlandı ve bu da aşırı sağın lehine oldu (…) Kaçakçılıkla en temel ihtiyaçlara sahip olmayan kişilere destek olmak arasında fark var.”

Uzmanlara göre araştırmada yer alan olaylar, “buz dağının sadece görünen kısmı”.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatovic, Avrupa ülkelerinin göçmenlere, iltica edenlere ve sığınmacılara yardım eden bireysel ve sivil toplum kuruluşlarına “baskı ve kısıtlamaları” artırmasının “endişe verici” olduğunu kaydetti.

Mijatovic, “Üye ülkelerin siyasi liderlerinin insan hakları, hukukun üstünlüğü ve Avrupa değerlerine yeniden sahip çıkmalarının tam zamanı. Bu hem yasal hem de ahlaki bir sorumluluktur” diye konuştu.

Avrupa ülkeleri yasa dışı göçü kolaylaştıran faaliyetleri suç olarak tanımlıyor. Bu suçlara, yiyecek, barınma ve ulaşım yardımında bulunarak bu kişilerin ülkeye girişlerine, kıta içerisinde yer değiştirmelerine veya geçerli göçmenlik belgeleri olmadan bir ülkeye yerleşmelerine dolaylı veya dolaysız yardım etmek de dahil.

Araştırma, bu yasaların yıllardır var olduğunu ancak Avrupa’da artan aşırı sağın yükselişiyle birlikte uygulamaya konulduğunu belirtiyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Ayşe Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU