Trump Alabama yasasını eleştirdi: Tecavüz ve ensest durumunda kürtaja izin verilmeli

ABD Başkanı, tüm Cumhuriyetçileri bu meselede birleşmeye çağırdı

Yaklaşan başkanlık seçimleri öncesi kürtaj meselesinin Cumhuriyetçileri bölge ihtimali, Trump'ı endişelendiriyor / Fotoğraf: Reuters 

Twitter paylaşımlarıyla Alabama’daki kürtaj yasasına karşı olduğunu ilan eden Donald Trump, bu meselenin 2020 seçimleri öncesi Cumhuriyetçileri bölme riskini gündeme getirdi.

Cumhuriyetçilerin yönetimindeki güney eyaleti Alabama, bu hafta başında aldığı kararla, annenin sağlığını tehlikeye atan durumlar dışında kürtajı tamamen yasaklamıştı.

Tecavüz ve ensest vakalarında bile istisna yapmayan ABD’nin bu en katı kürtaj yasası, Alabama Eyalet Senatosu’ndaki oylamada 6’ya karşı 26 oyla kabul edilmiş ve Cumhuriyetçi Vali Kay Ivey tarafından imzalanmıştı.

Konuyu cumartesi gecesi Twitter'da gündeme taşıyan ABD Başkanı Trump, “Çoğu insanın bildiği gibi ve bilmek isteyenler için söylüyorum; Ronald Reagan gibi ben de 3 istisna dışında son derece kürtaj karşıtıyım: Tecavüz, ensest ve annenin sağlığı” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump ayrıca, “Harika 105 yeni federal yargıç (çok daha fazlası gelecek), Yüksek Mahkeme’de mükemmel iki yeni yargıç, Meksiko City politikası, yaşam hakkına yeni ve olumlu bir yaklaşımla birlikte iki yılda çok ilerleme katettik” ifadelerini kullandı.

Cumhuriyetçi Partilileri dikkatli olmaya çağıran Trump, “Radikal sol, geç dönem kürtaj meselesinde (ve daha kötülerinde) çuvalladı. Birbirimize tutunmak ve 2020’de yaşam için kazanmak zorundayız. Aptalca davranıp, tek vücut olmazsak, yaşam için verdiğimiz tüm mücadele hızla yok olabilir ve yok olacaktır” dedi.

Kürtaj konusunu son aylarda Demokratlara saldırmak için kullanan Trump, “bebeklerin doğumdan sonra idam edilmesine” destek verildiği gibi yersiz bir suçlamayı diline dolamıştı.  

Diğer taraftan bu tartışmanın, yaklaşan 2020 ABD başkanlık seçimlerinin odak noktalarından biri olması bekleniyor.

Bazı Demokrat başkan aday adayları, kürtaj yasağını feshetmek için mücadele edeceklerini açıkladı.

Kamala Harris, cumartesi paylaştığı bir tweette, “Georgia, Alabama, Kentucy, Ohio ve Mississippi gibi eyaletler, kürtaja izin veren Roe v. Wade kararını tersine çevirmek için can atıyor olsa da ülke genelinde kadınların üreme hakkını savunmaya hazır bizim gibi daha çok kişi var. Geriye gitmeyeceğiz” dedi.

ABD’de bu yıl 16 eyalette kürtaj haklarını kısıtlayan kanunlar kabul edildi. Bunlar içinde 4 eyaletin valisi, embriyonun kalp atışının duyulmasından sonrasını kapsayan durumlar için kürtajı yasaklayan yasaları imzaladı.

Yasağı daha da ileri taşıyan Alabama eyaletiyse, hamileliğin herhangi bir döneminde kürtajı men ederken, bu işlemi yapanlar için 10’dan 99 yıla kadar hapis cezası isteneceğine hükmetti.

Alabamalı Cumhuriyetçilerin desteklediği yasa değişikliği, 6 ay içinde yürürlüğe girecek olsa da daha şimdiden karşı davalar açılmaya başladı. Yasaya ayrıca Yüksek Mahkeme’de de itirazların gelmesi bekleniyor.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU