Eurovision şarkısı reddedilen Belarus, yeni bir parça hazırlayacak

Reddedilen şarkıda "Size hizaya gelmeyi öğreteceğim" ifadeleri yer alıyordu

Lukaşenko, Belarus'u 27 yıldır yönetiyor (BTRC)

Eurovision Şarkı Yarışması'nın organizatörü Avrupa Yayın Birliği (AYB) perşembe günü, Belarus'un etkinlik için seçtiği parçanın politik olduğu gerekçesiyle reddedildiğini duyurdu.

Belarus Devlet Başkanı Aleksandır Lukaşenko ise 13 Mart'ta yaptığı açıklamada bu hamlenin politik olduğunu belirtse de yeni bir şarkı hazırlayacaklarını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Reuters'ın haberine göre şarkının sahibi Galasy ZMesta adlı grup, ülkede düzenlenen hükümet karşıtı protestoları eleştirmesiyle biliniyor.

"Size hizaya gelmeyi öğreteceğim"

"Size hizaya gelmeyi öğreteceğim" gibi sözler içeren söz konusu şarkı muhalefetin tepkisini çekmiş, Avrupa Parlamentosu'nda ülkenin yarışmadan atılması çağrıları yapılmıştı.

 

 

Parçayı eleştiren kişiler, eserin kabul edilmesinin Lukaşenko rejimini meşrulaştıracağını belirtmişti. 2005'te Belarus'u Eurovision'da temsil eden şarkıcı Anjalika Ahurbaş şu ifadeleri kullanmıştı:

Şarkı Belarus halkıyla ve ülkede olup biten her şeyle alay ediyor. Lukaşenko'nun kana susamış rejiminin herhangi bir temsilcisini kabul etmek yanlış bir hamle olur.

AYB'nin açıklamasında şarkıya yönelik tepkilerin Eurovision'un itibarını zedeleyeceğine de dikkat çekildi. Şarkının değiştirilmesi ya da yeni bir şarkı gönderilmesi talep edilirken aksi takdirde Belarus'un diskalifiye riskiyle karşı karşıya kalacağı vurgulandı.

Lukaşenko'ya göreyse bu, Belarus'un diğer ülkeler tarafından kuşatılmasının başka bir örneği:

Bize her cephede baskı yapıyorlar. Bunu Eurovision'da bile görüyorum. Başka bir şarkı yapacağız. Bunun tamamen politikleştiğini anlıyorsunuz.

Ne olmuştu?

Belarus'u 27 yıldır yöneten Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Ağustos 2020 seçimlerini kazanmasıyla ülkede tartışmalar alevlenmişti. Zira muhalefet seçimde hile yapıldığını öne sürmüş ve Lukaşenko'ya karşı protestolar düzenlenmeye başlanmıştı.

Lukaşenko yönetimi protestoları sert biçimde bastırırken binlerce protestocu gözaltına alınmıştı. Muhalif isimler ya hapse girmiş ya da başka bir ülkede sürgün hayatı yaşamaya başlamıştı.

 

Independent Türkçe, Reuters, DW

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU