Irak, Türkiye’den tavuk ve yumurta ithalatını zorlaştırdı

Alınan kararın amacı yerli üretimi desteklemek

Irak daha önce de Hindistan'dan yumurta alımını yasaklamıştı / Fotoğraf: Reuters

Irak Tarım Bakanlığı, bakanlar kurulu ve ekonomi komisyonu ile yapılan ortak çalışmada tavuk ve yumurta ithalatı ile ilgili yeni yol haritasını belirledi.

Üreticiyi koruma ve yerli üretimi destekleme amacıyla alınan kararlara göre Ukrayna’dan yumurta alımı tamamen yasaklandı. Türkiye’den gelen ürünler ise birçok şarta tabi tutuldu.

Buna göre Türkiye’den Irak’a gelen yumurta, Tarım Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı'nın pazarın ihtiyacına göre vereceği izin olmadan ülkeye giriş yapamayacak. Bunun denetimini ise Gümrük İdaresi yapacak.

Irak Tarım Bakanı Salih el Hasani, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada pazarda bulunan tavuk ve yumurtaların bakanlığın izni olmadan satıldığını ve kendilerinin sorumlu olmadığını söylemişti.

El Hasani, gümrük yetkililerine gönderdikleri talimatta ülkeye yumurta ve tavuk girişinin yasaklanmasının istendiğini belirtti.

Dondurulmuş tavuk

Yumurta ithalatını yasaklayan Irak, yine bakanlığın onayını alması şartıyla gümrük kapılarından dondurulmuş tavukların girişine izin verecek.

Öte yandan alınan karara göre içişleri, savunma, adalet ve sağlık bakanlıkları bundan sonra sadece yerli üretim yumurta ve tavuk satın alacak.

Hindistan'dan alım yasaklanmıştı

Irak Sağlık Bakanlığı, geçtiğimiz şubat ayında Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’nün (OIE) 26 Ocak’ta yayımladığı raporda Hindistan’da H5N1 tipi kuş gribi virüsü saptandığını açıklamasının ardından, Hindistan’dan canlı ve dondurulmuş tavuk, yumurta ve her türlü kanatlı hayvanların ithal edilmesini yasaklamıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU