Okul tatbikatında silahlı saldırgana Arap kefiyesi giydirildi

İmza kampanyası başlatan bölge halkı, ırkçı uygulama nedeniyle yetkililerin özür dilemesini istedi. Okulun daha sonra paylaştığı fotoğraflarda saldırgana sarı peruk eklenmesi dikkati çekti

Fotoğraf: The Independent

Adam Forrest - The Independent

ABD'nin Pensilvanya eyaletindeki bir okulda yapılan tatbikat sırasında, eylem halindeki silahlı saldırgan rolü verilen kişiye Müslüman Arap erkeklere özgü kefiye taktırılması tepkilere yol açtı. 

Penn Trafford Lisesi’nin kaydettiği ve öğrencilerin sosyal medyada paylaştığı videoya göre, Arap dünyasında erkeklerin başlarına doladığı kefiye benzeri örtü takan bir erkek "saldırgan" rolünü üstlendi. 

Lisenin sözel-görsel faaliyetler bölümünün hazırladığı video, okul içi eğitim için planlanmıştı. Ancak bu hafta Penn Trafford öğrencilerinin sosyal medyada yer vermesiyle birlikte dışarıdan erişime de açılan görüntüler tepkilere neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Okulu, saldırganların Arap ya da Müslüman olabileceği şeklindeki basmakalıp yaklaşıma başvurmakla suçlayan Pittsburgh İslam Merkezi, “dehşet verici” olarak nitelendirdikleri olayı kınadıklarını bildirdi. 

Penn-Trafford Bölge Okulu ise tatbikatı organize edenlerin, saldırganı oynayan kişiyi Ortadoğu kökenli tasvir etmeyi amaçlamadıklarını savundu. 

Liseden yapılan açıklamada, “Bölge okulumuzun, polis teşkilatının ya da danışmanların, tatbikata gönüllü olarak katılan kişilere, eylem halindeki bir saldırgandan başka bir kimlik vermek gibi bir maksadı yoktu” ifadeleri kullanıldı.

Daha sonra sarı peruk ve maske eklediler

Okuldan gelen talep üzerine tatbikatı sahneleyen Command Excellence adlı güvenlik firması da kasten basmakalıp bir yaklaşım sergilendiği iddiasını reddetti. 

Firmanın kurucusu ve başkanı John Sakoian, Pittsburgh Post-Gazette’ye yaptığı açıklamada, oyuncunun boyna sarılan bir örtüyü başına doladığını ve bunu yaparken bilerek belirli bir kimliği yansıtma amacının olmadığını ileri sürdü.

Sakoian, “Örtüyü kesinlikle, masum bir şekilde o hale getirdi. Bu, yalnızca Müslümanların başına taktığı bir örtü değil. O, boyna dolanan bir atkıydı” diye konuştu.

 

lise okul foto.jpg
Fotoğraf: Penn-Trafford Bölge Okulu

 

CBS yayın grubunda yer alan KDKA kanalına konuşan Trinity Garbacz adlı bir öğrenciyse “Belki de kimseyi rencide etmeyen, sıradan bir insan kullanılabilirdi. Başka birini bulabilirlerdi. Onu böyle giydirmek zorunda değillerdi. Özellikle belirli bir din ya da ırk mensubu olması gerekmiyordu” dedi. 

Öte yandan bölge okulunun daha sonra paylaştığı görüntülerde, tatbikatta saldırgan rolündeki kişinin kostümüne, uzun sarı peruk ve maske gibi başka aksesuarların da eklenmesi dikkati çekti. 

111 okul baskınında saldırganların çoğu beyaz erkekti

Diğer taraftan internette, “ırkçı” diye tanımlanan tatbikat nedeniyle bölge okulu, Command Excellence firması ve polis teşkilatından özür talep eden bir imza kampanyası başlatıldı. 

Kampanyanın açıklamasında, “Okullarda gerçekleşen silahlı saldırıların failleriyle ilgili istatistikler göz önünde bulundurulduğunda, geleneksel olarak Müslümanlarla ilişkilendirilen bir baş örtüsünün bu tatbikatta kullanmasının yalnızca ırkçı bir anlamı olabilir” ifadeleri yer aldı. 

ABD’de okullarda gerçekleştirilen 111 silahlı saldırıyla ilgili yapılan son analizlerse, faillerin büyük çoğunluğunun beyaz erkekler olduğunu gösteriyor. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol 

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU