Nijerya'daki bir enstitüden onlarca erkek ve kız öğrenci kaçırıldı

Kaduna eyaletinde yaklaşık 30 erkek ve kız öğrencinin kaçırıldığı olay, aralık ayından bu yana düzenlenen beşinci toplu öğrenci kaçırma olayı oldu

Nijerya'nın kuzeybatısındaki bir önceki toplu adam kaçırma eyleminin ardından güvenlik alarmı verildi / Fotoğraf: Reuters

Nijerya'nın Kaduna eyaletinde bulunan bir güvenlik komiseri, silahlı kişilerin dün gece bir askeri akademinin yakınındaki orman enstitüsüne baskın düzenlediğini ve yaklaşık 30 erkek ve kız öğrenciyi kaçırdığını söyledi.

Olay, aralık ayından bu yana düzenlenen beşinci toplu öğrenci kaçırma olayı oldu. Federal Ormancılık Mekanizasyonu Koleji, eyaletin aynı adı taşıyan başkenti Kaduna şehrinde, silahlı çetelerin yıllardır çoğaldığı bir bölgede bulunuyor.

Kaduna Eyaleti İç Güvenlik ve İçişleri Komiseri Samuel Aruwan, saat 23.30 civarında silahlı çetenin enstitüye saldırdığını söyledi.

Aruwan, olayın ardından ordunun düzenlediği operasyonda, aralarında 42 kız öğrenci ve 8 öğretmenin bulunduğu 180 kişinin kurtarıldığını kaydetti. Yetkili, 30 öğrencinin ise hala kayıp olduğunu ifade etti.

Bir bölge sakini olan Haruna Saliso, telefon aracılığıyla Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, akşam 23.30 civarında sokaklardan silah sesleri duyduğunu söyledi.

Saliso, "Panik yapmadık ve bunun Nijerya Savunma Akademisi'nde normal bir askeri eğitim olduğunu düşündük" dedi.

Haruna Saliso, "Sabah 05:20'de sabah namazına gittik ve okul çevresinde bazı öğrenciler, öğretmenler ve güvenlik görevlilerini gördük. Bize silahlı kişilerin okula baskın yaptığını ve bazı öğrencileri kaçırdığını söylediler" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ordu ve polisin, adam kaçırma olaylarını önlemeye yönelik çabaları çok az başarı sağladı.

Birçok kişi, devlet yetkililerinin 'faillerin cezalardan kaçmasına, fidye ödenmesine veya suçlarını devam ettirmelerine cesaretlendirecek şeylere' izin vererek, durumun kötüleşmesine katkıda bulunabileceğinden endişe duyuyor.

12 Mart'ta yerel bir televizyon kanalı, çok sayıda kız öğrencinin ülkenin kuzeybatısındaki Kaduna eyaletinde Federal Ormancılık Mekanizasyonu Koleji'nden kaçırıldığını duyurdu.

Kanalın açıklamasına göre eyalet polis birimi sözcüsü Muhammed Celic, kaçırılan öğrencilerin tam sayısını belirlemek için bir soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Sözcü, olayın, 12 Mart sabahı erken saatlerde meydana geldiğini söyledi. Bloomberg haber ajansı da olayın, Nijerya'da geçen Aralık ayından bu yana kız öğrencilere yönelik beşinci toplu kaçırma olayı olduğunu aktardı.

Ajans, bu yaklaşımın 2015'te göreve gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari üzerinde daha fazla baskı oluşturduğunu bildirdi.

Ajansa göre Buhari, Afrika'nın en kalabalık ülkesi olan Nijerya'da güvenlik açığıyla mücadele sözü verdi.

Şubat ayının sonlarında cumhurbaşkanlığı, Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari'nin eyalet yetkililerine 'adam kaçıran failleri para ve araçlarla ödüllendiren politikalarını gözden geçirme' çağrısı yaptığını duyurdu.

Cumhurbaşkanlığına göre Buhari, bu politikanın yıkıcı bir olumsuz etkisi olabileceğine dair uyarı yaptı.


Geçtiğimiz haftalarda yetkililer, ülkenin kuzeybatısındaki okullarından kaçırılan 279 öğrenciyi kurtarmayı başardı.

27 öğrenci ise ülkenin merkezindeki Nijer eyaletinde bulunan bir başka okuldan kaçırıldı.

Nijerya Cumhurbaşkanı Buhari, 'faillere fidye ödemenin ve cezadan kaçmalarına izin vermenin' onları faaliyetlerine devam etmeye teşvik edeceği konusunda uyardı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU