Hamile kalan voleybolcuya dava açan İtalyan kulübü infial uyandırdı

"Bir kadının çocuk ve kariyer arasında seçim yapmaya zorlanması kabul edilemez"

Dava 18 Mayıs'ta görülecek (Pixabay)

İtalya'da bir voleybol kulübü, pek çok kişinin tepkisini çeken yasal bir girişimde bulundu. Üçüncü lig takımlarından Volley Maniago Pordenone, hamile kalarak sözleşmesini ihlal ettiği gerekçesiyle bir sporcuya dava açtı.

Takım kaptanı olan Lara Lugli, Mart 2019'da kulübe hamileliğini bildirdikten sonra kovulmuştu. Bir ay sonra düşük yapan sporcu, kulübe çocuğu kaybettiğini bildirmişti. Bunun ardından takımda oynadığı şubat ayındaki 2 bin 500 euroluk (yaklaşık 23 bin TL) maaşını talep etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kulüp, hem söz konusu miktarı ödemeyi reddetti hem de daha yüksek maaşla sözleşme imzalamak için çocuk sahibi olma planlarını bildirmediğini öne sürerek Lugli'ye karşı yasal işlem başlattı.

41 yaşındaki voleybolcunun sosyal medya platformu Facebook'ta paylaştığı mahkeme belgesine göre, kulüp onu "tecrübesini orantısız şekilde satmakla" ve "anne olma arzusunu saklamakla" suçladı. Lugli'nin takımın sezonun geri kalanında kötü performans göstermesine sebebiyet verdiğini ve bunun sonucunda takımın sponsor gelirlerini kaybettiğini savundu.

Lugli ise The Guardian'a şöyle konuştu:

Belgeyi okuduğumda çok kızdım. 25 yıldır voleybol oynuyorum ve her şeyimi buna verdim. Bunu biliyorlardı. 38 yaşındaki bir kadının bebek sahibi olmak isteyip istemediğini bilmesi ve dolayısıyla bir şeyler söylemiş olması gerektiğini belirttiler. Profesyonelliğimi sorgulamakla kalmayıp hamileliği yasadışı ve kötü niyetli davranışlarla kıyaslıyorlar. Bu çok ciddi bir şey.

Dava siyaset ve spor sahnesinden de epey tepki çekti. İtalya Senatosu Başkanı Elisabetta Casellati, davayı "kadına yönelik şiddet" diye nitelerken Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio "Bir kadının, çocuk ve kariyer arasında seçim yapmaya zorlanması kabul edilemez" dedi. İtalya Ulusal Olimpiyat Komitesi Başkanı Giovanni Malago ise Lugli'yle "dayanışma" içerisinde olduğunu belirtti.

Öte yandan Volley Maniago Pordenone'nin başkanı Franco Rossato, sporcunun ödenmeyen maaş için yasal girişimde bulunmasından sonra harekete geçtiklerini söyledi.

Rossato, İtalyan basınına yaptığı açıklamada, hamile olduğunu söyledikten sonra sporcuyla karşılıklı anlaşarak sözleşmeyi feshettiklerini ve bu yüzden anlaşma süresi bitmeden takımdan ayrılan oyunculara para ceza verilmesini sağlayan maddeleri uygulamadıklarını söyledi:

Birden, aylar sonra, varsaydığı hakkı için Lugli'nin avukatından bir mesaj aldık. Ancak o zaman itiraz ettik ve böylece bahsi geçen maddeleri uyguladık.

 

Independent Türkçe, The Guardian, il Post

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU