Japonya'da "yılın en cinsiyetçi yorumu" ödülünü kadın siyasetçi kazandı

"Kazanan" art arda ikinci kez aday gösterildi

Mio Sugita, Japonya'da 2020'deki en cinsiyetçi yorum ödülüne sahip oldu (SakuraSoTV/YouTube)

Japonya “yılın en cinsiyetçi yorumu” ödülünün kazananını seçti. Ödül, geçmişte kadınlar ve LGBTQ topluluğu üyeleri hakkında kışkırtıcı yorumlarda bulunan kadın bir siyasetçiye verildi.

İktidardaki Liberal Demokrat Parti'den (LDP) muhafazakar parlamenter Mio Sugita, geçen yıl sarf ettiği, cinsel şiddet konusunda "kadınlar istedikleri kadar yalan söyleyebilir" sözleriyle ankette erkeklerin önüne geçti.

Bir grup Japon akademisyen ve aktivistten oluşan Noaseps (Kamuya Açık Cinsiyetçi Söylemlerin Hepsine Hayır) tarafından düzenlenen çevrimiçi anket, oyların kullanılmasının ardından pazartesi günü Dünya Kadınlar Günü'nde yayımlandı.

İkinci isim, Tokyo 2020 Olimpiyatları Organizasyon Komitesi'nin başkanı olarak bu saygın pozisyonundan "kadınların çok konuştuğunu" söylediği için istifa etmek zorunda kalan eski başbakan Yoshiro Mori'ydi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Guardian, Sugita'nın sözlerinin toplamda verilen 6 bin 31 oyun yüzde 33,1'ini, yani bin 995 oy aldığını bildirdi. Mori ankette verilen oyların yüzde 20,2'sini, yani bin 216'sını aldı.

Üçüncü sırada Japonya'nın iktidar partisinin üyelerinden Masateru Shiraishi vardı. Shiraishi, eğer herkes lezbiyen veya gey olur ve hakları da kanun tarafından korunursa "gelecek nesil diye bir şey olmayacağını" belirterek ankette üçüncü sırayı kazandı.

Anket siyasetçiler ve kamu görevlileri tarafından toplumsal cinsiyetle ilgili yapılan sorunlu ve ayrımcı yorumları vurgulamak ve insanların bu sözlere tepkisini görünür kılmak için 2017'den beri her yıl düzenleniyor.

Eski başbakan Shinzo Abe'nin müttefiki Sugita, 2019 anketinde de yarışmacı olarak yer almıştı fakat ülkenin cinsel taciz mağdurlarını suçlayarak failin yanında yer alan maliye bakanı tarafından kıl payı farkla yenilerek birinci sırayı kaçırmıştı.

Sugita 2019 anketinde aynı cinsiyetten çiftlerin "çocuk üretmediğini, bir başka deyişle üretkenlikten yoksun olduğunu ve dolayısıyla ülkenin refahına katkı sağlamadığını" dile getiren yorumuyla ikinci olmuştu.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/asia

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU