Körfez ülkeleri ABD'nin askeri güçlerinin yeniden konuşlanmasını onayladı

Suudi Arabistan ve bazı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri, ABD’nin, güçlerini Basra Körfezi ve Körfez ülkelerinin sularında yeniden konuşlandırma talebini kabul etti

Abraham Lincoln uçak gemisi 10 Mayıs’ta Süveyş Kanalı’nı geçerken / Fotoğraf: ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı 

Suudi Arabistan ve bazı Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri, ABD’nin güçlerini Basra Körfezi ve Körfez ülkelerinin sularında yeniden konuşlandırma talebini kabul etti.

Şarku’l Avsat gazetesine göre onay ABD ile Körfez ülkeleri arasındaki ikili anlaşmalar temelinde verildi.

Körfez-ABD anlaşması İran’ı bölge istikrarını tehlikeye atan tutumlarından kaynaklanabilecek olası saldırılardan caydırmayı hedefliyor.

Washington ve Körfez ülkeleri arasındaki ortak eylem kapsamında ABD birliklerinin Körfez ülkelerinde yeniden konuşlanmasının öncelikli hedefinin, Tahran’la savaşa girmek olmadığını, İran’ın askeri tırmanış ayrıca Körfez ülkeleri veya ABD çıkarlarına saldırı girişimlerini engellemek olduğunu vurguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD'nin askeri güçlerinin Arap Körfezi sularında ve Körfez topraklarında yeniden konuşlandırılması talebinin ABD ile bazı Körfez ülkeleri arasında yapılan ikili anlaşmalarla onaylandığı kaydedildi.

Suudi Arabistan medyasının Mekke'de ramazan ayının son 10 günü içinde yapılacağını duyurduğu "İslam Zirvesi" esnasında sınırlı bir "Arap Zirvesi" için hazırlık yapıldığı ve bazı Arap ülkeleri arasında yoğun iletişim trafiği yaşandığı kaydedildi. 

Suudi Arabistan ve Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), haberde bahsi geçen konularla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, 6 Mayıs'ta, İran'a mesaj vermek üzere "USS Abraham Lincoln" uçak gemisi taarruz grubu ile bir bombardıman görev gücünü Orta Doğu'ya sevk ettiklerini duyurmuştu. "USS Abraham Lincoln" uçak gemisi 9 Mayıs'ta Suveyş Kanalı’ndan geçmişti.

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU