Fransa’yla İspanya arasında “ayı zirvesi”: Koyunlara saldıran ayı krize neden oldu

Boz ayı Claverina’nın İspanyol koyunları hedef alması çobanları kızdırdı

Fotoğraf: The Independent

Alessio Perrone - The Independent

Fransız Pireneleri’nde doğaya bırakıldıktan sonra İspanya’da koyunlara saldıran ayı, Fransa’yla İspanya arasında krize neden oldu. Yerel basın iki ülkenin çevre yetkililerinin gerçekleştirdiği acil durum görüşmesini “ayı zirvesi” olarak adlandırdı.

Slovenya’dan getirilen Claverina isimli dişi ayı, yerel ayı popülasyonunu yeniden canlandırma planı kapsamında 2018’in sonlarında Fransa’nın Bearn bölgesinde doğaya bırakıldı.

Ancak koyunlara saldıran Claverina, belirgin bir şekilde İspanyol hayvanlarını hedef aldı. Bu da yerel çobanları huzursuz etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İspanya’nın El Pais gazetesi, Claverina’nın 7 farklı saldırıda İspanya’da 8 koyunu öldürürken, Fransa’da yalnızca bir koyunu öldürdüğünü yazdı.

Ayı saldırılarının yaşandığı İspanya’nın kuzeyindeki Navarre özerk bölgesi yetkilileri de serbest şekilde dolaşan ve İspanyol koyunları öldüren ayı meselesine hükümetler tarafından bir çözüm üretilmesini talep etti. Bu kapsamda da İspanyol ve Fransız çevre koruma memurları bugün ayı saldırılarını görüşmek üzere bir araya geldi.

500’den fazla boz ayıyı barındıran Slovenya, Pirene Dağları’nda avlanma nedeniyle sayıları azalan memelileri yeniden doğaya kazandırmak için Fransa Ulusal Avcılık ve Yaban Hayatı Ajansı’na destek oluyor.

Plan kapsamında doğaya bırakılan ayıların üzerlerinde takip cihazı bulunuyor. Ancak cihazın verilerine doğrudan erişimi bulunmayan İspanyol yetkililer bilgileri Fransa’dan gecikmeli bir şekilde alıyor.

Hayvanlarının serbest şekilde dolaşmasına alışık çobanların bazılarıysa Fransa ve İspanya’daki uygulamayı protesto etti.

El Pais’e konuşan Navarra Çiftçiler ve Çobanlar Birliği Başkanı Felix Bariain, “Şurası kesin ki bu civarda ayılar bulunmamalı, en azından koyun katili Claverina olmamalı. Bizlere danışılmadan, karar alındıktan sonra bize bilgi verildi” ifadesini kullandı.

Fransız haber ajansı AFP’ye göre, Slovenya’dan getirilerek Claverina’yla birlikte doğaya salınan Sorita isimli diğer ayı kış aylarında iki yavru dünyaya getirdi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/europe

Independent Türkçe için çeviren: Cenk Korkmazer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU