Nazi kampında yıllar boyu cinsel tacize uğrayan mağdurlara 10 bin euro tazminat

Almanya 58 yıl önce Şili'de Nazilerin kurduğu Colonia Dignidad kampında cinsel tacize uğrayanlara kişi başı 10 bin euro tazminat ödenmesi kararı aldı, kurbanlar tazminatın yeterli olmadığını söyledi; kampta Alman ve Şilili yaklaşık 240 çocuk kalıyordu

Colonia Dignidad Şili'de yıllarca çocuk istismarı, işkence, silah ihlali, Nazilerle işbirliği ve uyuşturucu kullanımına sahne olmuştu; Almanya şimdi o tarikatın kurbanlarına tazminat ödemeye hazırlanıyor / Fotoğraf: El Periodico

Almanya bugünlerde 58 yıl önce Şili'de yaşanan insanlık ayıbının muhasebesini yapıyor. 

Konu; 1961’de Şili’de Nazilerin kurduğu tarikat Colonia Dignidad ve bu tarikatın cinsel istismara maruz kalan dünün çocukları. 

Colonia Dignidad Türkçe’de “Haysiyet Kolonisi” anlamına geliyor.

 

his file photo taken on November 22, 2004 shows the locked gate of the former entrance to Villa Baviera - formerly known as Colonia Dignidad (Dignity Colony), some 350 km south of Santiago.jpg
22 Kasım 2004, Colonia Dignidad'ın girişi / Fotoğraf: AFP

 

Kamp önceleri 2. Dünya Savaşı'nın ardından ülkesinden kaçan Almanların kültür ve dillerini yaşatmak amacıyla kurduğu bir komün olarak biliniyordu. 

Ama sadece bununla sınırlı olmadığı çok geçmeden anlaşıldı. 

Komünün liderliğini yapan isim 1961’de Almanya’da yetim erkek çocuklarına cinsel tacizde bulunduğu suçlamaları yüzünden ülkesinden kaçan eski Nazi generali Paul Schaefer'di. 

Schaefer Nazi savunma gücü Wehrmacht’ın üyelerinden biriydi.

Güney Amerika ülkesinde kısa sürede kendine mürit toplayan Schaefer eski Nazi ajanları saklamış, komünü silahlarla dolu bir tarikata dönüştürmüştü.

 

josef-mengele-twins-experiment.jpg
Ölüm meleği olarak anılan Nazi araştırma doktoru Josef Mengele bazı illegal deneylerini Colonia Dignidad'da yaptı / Fotoğraf: Wikipedia

 

Bunun yanında Colonia Dignidad çocuklara yönelik cinsel istismar vakalarının yaşandığı, yüzlerce kişinin köle olarak tutulduğu bir yer olarak kayıtlara geçmişti.

Aralarında Devrimci Sol Hareket (MIR) üyelerinin kilit kadrolarının da bulunduğu yaklaşık 3 bin kişi Schaefer ve müritleri tarafından işkenceye uğramıştı. 

Eski Nazi generalinin kurduğu tarikatın bir başka yönü de diktatör Augusto Pinochet ile yakın ilişki içine olmasıydı. 

Öyleki 11 Eylül 1973 darbesi sonrası başında bulunduğu tarikat Pinochet'nin gizli polis teşkilatı DINA'ya yardımcı olmuştu. 
 

AFP Colonia Dignidad şİLİ.jpg
Şili'nin başkenti Santiago'da mağdur ailelerinin gerçekleştirdiği eylemlerden biri / Fotoğraf: AFP 

 

Almanya şimdi Colonia Dignidad’da tacize uğrayan kişi ve ailelerine kişi başı 10 bin euro tazminat ödeneceğini açıkladı.

Ancak kurbanlar meblağın yeterli olmadığını düşünüyor.

Henüz üç yaşında bu kampla tanışan ve ailesiyle birlikte çiftliğe kapatılan Horst Schaffrick’e göre Alman hükümetinin tazminat ödemesi yaşananların çözümüne yardımcı olmayacak.

Schaffrick, Şili’deki tarikatta bir neslin kayıplara karıştığını belirtiyor.

Schaffrick eski Nazi üyesi Schaefer tarafından 20 yıl boyunca cinsel tacize maruz kalan, şiddete uğrayan ve uyuşturucu kullandırılan onlarca çocuktan yalnızca biriydi.

Winfried Hempel ise Şili’deki komünde dünyaya gelen ve 20 yaşına kadar cinsel istismara maruz kalan bir başka kurban.
 

BeFunky-collage.jpg
Paul Schaefer ve taciz ettiği kişilerden Winfried Hempel / Fotoğraf: AFP 

 

Bugün hala Şili’de yaşayan Hempel, önerilen tazminat miktarı için “Kesinlikle yeterli olmasa da Almanya için yıllar sonra atılmış bir adım” yorumu yapıyor.

Colonia Dignidad’da aralarında Alman ve Şilili kurbanların de bulunduğu yaklaşık 240 kişi tazminat alacak.

Mağdurlardan 80’i bugün Almanya’da yaşamını sürdürüyor.

Yaklaşık 3.5 milyon Euro tutarındaki tazminat ödemelerinin 2024’e kadar tamamlanması öngörülüyor. 

Şili polisinin 1996'da arananlar listesine aldığı Schaefer, Arjantin'e kaçtıktan sonra çocukların cinsel sömürüsü faaliyetinde uzmanlaşmıştı.

Şili'de mahkemeler Schaefer ile ilgili 1997'de cinsel taciz suçlamalarıyla ilgili kovuşturma başlatmıştı. 

Arjantin'e kaçan Schafer 2005'te bulununcaya dek bu ülkede saklanmıştı.
 

Paul Schaefer AFP 13 MART 2005 BUENOS AIRES.jpg
Paul Schaefer, 13 Mart 2005, Buenos Aires Havalimanı / Fotoğraf: AFP 

 

Nazi eski generali Şili'de yargıya teslim edilmesinin ardından 25 çocuğu cinsel tacizden 20 yıl ve hakkındaki diğer suçlardan da 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

2005’te yakalanıp geri getirildiği Şili’de 20 yıl hapse mahkum oldu, 2010’da demir parmaklıkların ardında 88 yaşında kalp krizi geçirerek öldü.

Colonia Dignidad’da kurulan yerleşim dış dünyadan soyutlanmış, erkekleri kadınlardan, çocukları ailelerinden ayırarak yönetilen bir mekân olarak tarihteki yerini almıştı. 

Şili'deki bu insanlık ayıbı 2015'te beyaz perdeye de yansıtılmıştı. 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU